Ciasto jogurtowe z białymi winogronami

0
Ciasto jogurtowe z białymi winogronami

Mam dla Ciebie przepis na ciasto jogurtowe o zaskakującym smaku, z dodatkiem białych winogron i płatków migdałowych. Jest proste w przygotowaniu, pięknie pachnie i rozpływa się w ustach. Spróbuj koniecznie!

CIASTO JOGURTOWE Z BIAŁYMI WINOGRONAMI

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 80 g oleju słonecznikowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g mąki kukurydzianej (polenty)
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 25 g płatków migdałowych
  • 250 g białych winogron bez pestek
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

W głębokim naczyniu ubij jajka z cukrem, solą i ekstraktem waniliowym. Kiedy uzyskasz lekko spienioną, jednolitą konsystencję, dodaj jogurt, olej słonecznikowy i obydwie mąki połączone wcześniej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.

Umyj i wysusz winogrona. Wsyp je do ciasta. Dodaj płatki migdałowe i delikatnie rozmieszaj.

Przelej masę do tortownicy o ∅ 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia albo nasmarowanej masłem i posypanej mąką. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180°C przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Ostudź i posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here