To puszyste ciasto kakaowe przygotowuje się z dodatkiem mąki kasztanowej. Nie jest łatwo dostać ją w Polsce, dlatego jeśli będziecie we Włoszech jesienią, pomyślcie o zrobieniu zapasu. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo wyjątkowy smak ciasta z pewnością Was zaskoczy.
CIASTO KAKAOWE Z MĄKI KASZTANOWEJ
Składniki:
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 250 g mąki kasztanowej
- 50 g zwykłej mąki
- 8 g proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 ml mleka + 2 łyżki
- 20 g gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce mieszamy masło i cukier tak, aby powstała kremowa masa. Dodajemy po jednym jajku i starannie je rozprowadzamy w powstałej masie.
W innej misce mieszamy dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Powoli przesypujemy te składniki do pierwszej miski i łączymy je, wlewając jednocześnie mleko.
Dzielimy masę na dwie równe części. Do pierwszej dodajemy kakao i 2 łyżki mleka. Starannie wszystko mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Formę do pieczenia o ø 24 cm smarujemy masłem i wlewamy do środka najpierw jedną, a potem drugą masę.
Pieczemy przez 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Można je podawać z bitą śmietaną.
Ania
Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!