Focaccia primavera – przepis z czasów, kiedy wszyscy piekliśmy pizzę

0
Focaccia primavera - przepis z czasów, kiedy wszyscy piekliśmy pizzę i chleb

Dokładnie rok temu w Lombardii zdiagnozowano tzw. pacjenta zero. Od tamtej chwili sprawy potoczyły się lawinowo. Przybywało chorych, szpitale zaczęły pękać w szwach. Zamknięto szkoły i przedszkola, co większość potraktowała jako dodatkowe wakacje. Odcięto od świata Codogno, gdzie wszystko się zaczęło. Dwa tygodnie później ogłoszono pandemię. Całe Włochy zostały objęte kwarantanną. Z dnia na dzień horyzont zaczęły wyznaczać drzwi wejściowe, tudzież furtka. W zupełnie nowej, surrealnej rzeczywistości zabraliśmy się za pieczenie drożdżowych przysmaków. Właśnie wtedy pojawiła się ona – focaccia primavera, oryginalny i efektowny placek, który nie tylko robi wrażenie. Jego przygotowanie może być świetną zabawą dla całej rodziny. Przy okazji zapraszam do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

FOCACCIA PRIMAVERA

Składniki:

  • 500 gr mąki typu 00
  • 10 gr świeżych drożdży
  • 260 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • sezonowe jarzyny do dekoracji

Przygotowanie:

W ciepłej wodzie rozpuść pokruszone drożdże razem ze szczyptą cukru. Dodaj 100 g mąki i rozmieszaj. Przykryj folią kuchenną i odstaw rozczyn do wyrośnięcia na 30/40 minut. Będzie gotowy w momencie, kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki.

Do kielicha robota planetarnego lub do dużej miski wsyp resztę mąki, szczyptę soli, wlej oliwę z oliwek i rozczyn. Wyrabiaj przez 5 minut, albo do chwili, kiedy powstanie jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaj łyżkę wody. Podsyp mąką, zakryj folią spożywczą i czystą ściereczką. Odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Ja wkładam ciasto do nienagrzanego piekarnika z zapalonym światłem.

Wyrośnięte ciasto przełóż na wysmarowaną oliwą z oliwek blachę do pieczenia. Uformuj placek i posmaruj go po wierzchu oliwą z oliwek. Z przygotowanych jarzyn ułóż dekorację.

Zakryj focaccię folią spożywczą i odstaw jeszcze raz do wyrośnięcia. Wystarczy 30 minut.

W międzyczasie nagrzej piekarnik na 220ºC.

Piecz przez 20-25 minut. Po wyjęciu z pieca skrop oliwą z oliwek. Zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz przez kolejne 10 minut. Po upływie tego czasu przestaw piekarnik na tryb grill. Po upływie kilku minut focaccia uzyska złoty kolor.

Buon appetito!

Ania

P.S. Spodobał Ci się ten przepis? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz.

Focaccia primavera - przepis z czasów, kiedy wszyscy piekliśmy pizzę i chleb

Focaccia primavera - przepis z czasów, kiedy wszyscy piekliśmy pizzę i chleb

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj