Frittata z kwiatami cukinii z piekarnika

0
Frittata z kwiatami cukinii z piekarnika

Frittata z piekarnika stanowi odchudzoną wersję przepisu na włoski wariant omletu z dodatkiem kwiatów cukinii, ulubionego sera i aromatycznych ziół. To jest uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu. Uwielbiam kwiaty jadalne w mojej kuchni.

FRITTATA Z KWIATAMI CUKINII

Składniki:

  • 10 kwiatów cukinii
  • 400 g cukinii
  •  4 jajka
  •  2 łyżki startego parmezanu
  •  kilka kosteczek sera np. fety, brie albo koziego
  •  1 łyżka posiekanych świeżych ziół (bazylia, pietruszka, tymianek lub to, co masz pod ręką)
  •  2 łyżki masła

Przygotowanie:

Cukinie i kwiaty opłukać pod bieżącą wodą. Ze środka każdego kwiatu wyjąć nasiona i oderwać łodyżki. Delikatnie je osuszyć.

Cukinie pokroić w talarki.

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Do miski wbić jajka, roztrzepać je. Dodać parmezan, posiekane zioła, doprawić wedle uznania solą i pieprzem. Wymieszać z cukinią.

Naczynie żaroodporne posmarować 1 łyżką masła. Wlać do środka masę jajeczną. Na wierzchu położyć kosteczki sera, kwiaty cukinii i wiórki z drugiej łyżki masła. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut lub do momentu, kiedy frittata się zetnie.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Frittata z kwiatami cukinii z piekarnika

Frittata z kwiatami cukinii z piekarnika

Frittata z kwiatami cukinii z piekarnika

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj