Strona główna kwiaty cukinii

kwiaty cukinii

kwiaty cukinii

Kwiaty cukinii, małe dzieła sztuki, które zawdzięczamy naturze. Nie ma chyba na świecie lepszego i bardziej wyrafinowanego przysmaku. Uwielbiam. Gdyby to miał być mój ostatni posiłek, umarłabym szczęśliwa. We Włoszech kwiaty cukinii powszechnie używane w kuchni. Najczęściej smaży się je w cieście, ale mogą być składnikiem makaronów, risotto, frittaty, czy sałatek. Innym sposobem na ich podanie jest farsz na bazie ricotty i zapieczenie lub usmażenie na patelni. Trzeba wiedzieć, że cukinia wytwarza dwa rodzaje kwiatów: żeńskie, z których rozwija się owoc i męskie zawierające pręcik. Łodyżka tych drugich jest cieńsza. Nie powinno się zrywać kwiatów żeńskich. Męskie wręcz przeciwnie – można je zbierać i jeść, nie zapominając mimo wszystko, że szybko więdną. Raz zerwane, należy przechowywać w lodówce i wykorzystać w ciągu doby. Zapraszam po oryginalne przepisy pochodzące prosto ze słonecznej Italii!