Przepis na lasagne z warzywnym ragù to alternatywa dla tych, którzy uwielbiają lasagne, ale niekoniecznie kochają mięso.
LASAGNE Z WARZYWNYM RAGÙ
Składniki:
-
6 płatów makaronu lasagne
-
100 g startego Parmezanu
-
100 g startego Pecorino romano
ragù:
-
3 średnie cukinie
-
1 średni bakłażan
-
2 marchewki
-
1 czerwona papryka
-
1/2 cebuli
-
sól i pieprz
-
4 łyżki oliwy extra vergine
-
oregano
beszamel:
-
1 l mleka
-
6 łyżek mąki
-
100 g masła
-
gałka muszkatołowa
-
sól
Przygotowanie:
Myjemy wszystkie warzywa i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojone jarzyny i gotujemy je na średnim ogniu przez ok. 45 minut, często mieszając. Warzywa nie powinny być surowe, ale powinny pozostać chrupiące. Na koniec, wedle uznania doprawiamy całość solą, pieprzem i oregano.
Przygotowujemy beszamel. W jednym garnku podgrzewamy mleko, podczas kiedy w drugim rozpuszczamy pokrojone w kawałki masło. Zmniejszamy ogień do minimum i stopniowo dosypujemy mąki, energicznie mieszając do chwili, kiedy powstanie kremowa masa o lekko brązowym kolorze. Wlewamy mleko i mieszamy do konsystencji sosu. Dodajemy sól i gałkę muszkatołową.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadzamy łyżkę oliwy z oliwek i 2 łyżki beszamelu. 3 płaty makaronu moczymy przez 2 minuty w gorącej wodzie, a następnie przykrywamy nimi beszamel w naczyniu. Kładziemy warstwę beszamelu, posypujemy warzywami i obydwoma serami. Wszystko powtarzamy jeszcze dwa razy, tak żeby lasagne składały się z 3 warstw makaronu przełożonego beszamelem, warzywami i serem.
Gotowe lasagne zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca na 20 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez kwadrans. Przed podaniem danie lekko studzimy.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.