Letnie risotto z kwiatami cukinii i z cukinią

0
Letnie risotto z kwiatami cukinii i z cukinią

Kto towarzyszy mi od lat, dobrze wie, jak lubię kwiaty cukinii. Każdego lata goszczą one w naszej kuchni i zawsze chętnie dzielę się jakimś ciekawym przepisem. Wszystkie moje propozycje można znaleźć TUTAJ. Dzisiaj zapraszam na risotto z kwiatami cukinii i z cukinią. Danie ma moc i prezencję! Nawiasem mówiąc, kwiaty cukinii można zastąpić kwiatami dyni. Smakują równie pysznie.

RISOTTO Z KWIATAMI CUKINII I Z CUKINIĄ

Składniki:

(4 osoby)

  • 350 g ryżu carnaroli, arborio albo vialone nano
  • 300 g cukinii
  • 150 g kwiatów cukinii (dyni)
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • wywar z kostki rosołowej (przepis TUTAJ)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 40 g parmezanu
  • 40 g masła
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Umyć i oczyścić kwiaty cukinii tak jak w tym przepisie. Cukinie pokroić w cienkie talarki.

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek extra vergine. Dorzucić poszatkowaną cebulę i przepołowiony ząbek czosnku. Zeszklić. Po dwóch minutach wyjąć czosnek i dorzucić ryż. Zwiększyć ogień i uprażyć go. Podlać winem i poczekać aż odparuje (ok. 30 sekund). Zmniejszyć ogień. Dodać cukinie. Podlewać bulionem, tak, żeby za każdym razem zakrywał ryż i często mieszając, gotować risotto. Danie będzie gotowe, kiedy ryż stanie się al dente (ok. 18-20 minut). Pięć minut wcześniej dorzucić poszarpane kwiaty cukinii. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać masło i parmezan, rozmieszać, przykryć i odstawić na kilka minut.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Buon appetito!

Ania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj