Kto towarzyszy mi od lat, dobrze wie, jak lubię kwiaty cukinii. Każdego lata goszczą one w naszej kuchni i zawsze chętnie dzielę się jakimś ciekawym przepisem. Wszystkie moje propozycje można znaleźć TUTAJ. Dzisiaj zapraszam na risotto z kwiatami cukinii i z cukinią. Danie ma moc i prezencję! Nawiasem mówiąc, kwiaty cukinii można zastąpić kwiatami dyni. Smakują równie pysznie.
RISOTTO Z KWIATAMI CUKINII I Z CUKINIĄ
Składniki:
(4 osoby)
-
350 g ryżu carnaroli, arborio albo vialone nano
-
300 g cukinii
-
150 g kwiatów cukinii (dyni)
-
1 nieduża cebula
-
1 ząbek czosnku
-
wywar z kostki rosołowej (przepis TUTAJ)
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
-
4 łyżki oliwy extra vergine
-
40 g parmezanu
-
40 g masła
-
sól
-
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Umyć i oczyścić kwiaty cukinii tak jak w tym przepisie. Cukinie pokroić w cienkie talarki.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek extra vergine. Dorzucić poszatkowaną cebulę i przepołowiony ząbek czosnku. Zeszklić. Po dwóch minutach wyjąć czosnek i dorzucić ryż. Zwiększyć ogień i uprażyć go. Podlać winem i poczekać aż odparuje (ok. 30 sekund). Zmniejszyć ogień. Dodać cukinie. Podlewać bulionem, tak, żeby za każdym razem zakrywał ryż i często mieszając, gotować risotto. Danie będzie gotowe, kiedy ryż stanie się al dente (ok. 18-20 minut). Pięć minut wcześniej dorzucić poszarpane kwiaty cukinii. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać masło i parmezan, rozmieszać, przykryć i odstawić na kilka minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Buon appetito!
Ania