Oto kolejny prosty przepis, tym razem na mini pizze z ciasta francuskiego. Sprawdzają się doskonale jako aperitif, a jedyna rada, którą mogę Wam dać jest taka, żeby przygotować ich dużo – znikają bowiem w mgnieniu oka.
MINI PIZZE Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki:
(ok. 20 pizzerek)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok 230 g)
- 1 małe jajko
- 50 g sosu pomidorowego
- 65 g żółtego sera
- 3-4 oliwki bez pestek
- 20 kaparów w occie
- 5 sardeli w oleju
- oregano
- 3 łyżeczki pesto alla genovese
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania składników potrzebnych do nadzienia. Oliwki kroimy w cienkie talarki, ser w kostkę, natomiast jajko ubijamy przy pomocy widelca.
Żeby przygotować bazę, wycinamy z ciasta ok 20 okręgów o ø 6 cm. Układamy je na formie do pieczenia wyłożonej papierem, nakłuwamy po środku widelcem i smarujemy ubitym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy na 200°C.
Teraz zabieramy się za nadzienie. Na środek 10 pizzerek nakładamy po pół łyżeczki sosu pomidorowego i po 3 kostki sera: na 5 z nich kładziemy po 3 kawałki oliwek i 4 kapary, kolejne 5 posypujemy oregano. Dalej, na następnych 5 pizzerkach rozprowadzamy po pół łyżeczki pesto alla genovese, w końcu ostatnie 5 posypujemy 3 kostkami sera i układamy po 1 sardeli.
Pizzerki pieczemy przez 12-15 minut, czyli do momentu aż osiągną złoty kolor.
Smakowało? Wypróbuj przepis na pizzette: sycylijskie przekąski lub pizzerki z bakłażana.
Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebookui na Instagramie.
Ania
Dzięki za ten przepis. Takie mini pizze to świetny pomysł, zwłaszcza przy dzieciach. Najpierw ubaw przy robieniu, a później smaczny obiadek 🙂