Mini pizze z ciasta francuskiego

1
mini pizze z ciasta francuskiego

Oto kolejny prosty przepis, tym razem na pizzerki z ciasta francuskiego. Sprawdzają się doskonale jako aperitif, a jedyna rada, którą mogę Wam dać jest taka, żeby przygotować ich dużo – znikają bowiem w mgnieniu oka.

MINI PIZZE Z CIASTA FRANCUSKIEGO

(składniki na ok. 20 pizzerek)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok 230 g)
  • 1 małe jajko
  • 50 g sosu pomidorowego
  • 65 g żółtego sera
  • 3-4 oliwki bez pestek
  • 20 kaparów w occie
  • 5 sardeli w oleju
  • oregano
  • 3 łyżeczki pesto alla genovese

Zaczynamy od przygotowania składników potrzebnych do nadzienia. Oliwki kroimy w cienkie talarki, ser w kostkę, natomiast jajko ubijamy przy pomocy widelca.

Żeby przygotować bazę, wycinamy z ciasta ok 20 okręgów o ø 6 cm. Układamy je na formie do pieczenia wyłożonej papierem, nakłuwamy po środku widelcem i smarujemy ubitym jajkiem.

Piekarnik nagrzewamy na 200°C.

mini pizze z ciasta francuskiego

Teraz zabieramy się za nadzienie. Na środek 10 pizzerek nakładamy po pół łyżeczki sosu pomidorowego i po 3 kostki sera: na 5 z nich kładziemy po 3 kawałki oliwek i 4 kapary, kolejne 5 posypujemy oregano. Dalej, na następnych 5 pizzerkach rozprowadzamy po pół łyżeczki pesto alla genovese, w końcu ostatnie 5 posypujemy 3 kostkami sera i układamy po 1 sardeli.

mini pizze z ciasta francuskiego

Pizzerki pieczemy przez 12-15 minut, czyli do momentu aż osiągną złoty kolor.


Smakowało? Wypróbuj  przepis na pizzette: sycylijskie przekąski lub pizzerki z bakłażana.

Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku oraz na Instagramie i w grupie Zakochani w Italii.

Ania

1 KOMENTARZ

  1. Dzięki za ten przepis. Takie mini pizze to świetny pomysł, zwłaszcza przy dzieciach. Najpierw ubaw przy robieniu, a później smaczny obiadek 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here