Z okazji wypadającego dzisiaj Dnia Carbonary, chciałam zaproponować przepis na jej wegetariańską wersję. Jest to oczywiście wariant zmodyfikowany i w taki sposób należy go traktować, omijając szerokim łukiem dyskusje toczone przez purystów, spierających się o oryginalne składniki sosu. Chociaż nie jestem zdeklarowaną wegetarianką, to właściwie nie jadam mięsa. Natomiast jarzyny kocham miłością bezgraniczną. Uwielbiam wyszukiwać receptury pozwalające bawić się tradycyjną kuchnią i wnosić do niej soczyste kolory. Przepis na rzymską carbonarę opublikowałam w tym miejscu.
Zainteresował Cię ten przepis? Zajrzyj koniecznie do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
WEGETARIAŃSKA CARBONARA Z CUKINII – PRZEPIS
Składniki:
(4 porcje)
- 350 g spaghetti
- 4 jajka
- 4 nieduże cukinie
- 4 łyżki startego pecorino romano
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Umyte cukinie pokroić w julienne. Na patelni rozgrzać oliwę razem z ząbkiem czosnku. Dodać cukinie i smażyć przez 10 minut. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
W misce roztrzepać jajka. Dodać sól, pieprz i pecorino romano. Rozmieszać.
Spaghetti ugotować zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Odcedzić i wrzucić na patelnię z cukinią. Wymieszać i podgrzewać przez 1 minutę. Zdjąć z ognia, połączyć z jajkami, posypać bazylią i podawać.
Mała rada: cukinie warto podsmażyć na złoty kolor. W ten sposób zyskają smak delikatnie przypominający zrumienione podgardle.
Ania