Biscotti all’arancia to smaczne i aromatyczne ciasteczka, bardzo proste w przygotowaniu. Ważne jest, żeby starannie dopilnować czasu, który przed pieczeniem ciasto powinno spędzić w lodówce. W przeciwnym razie mogą się nie udać. Oczywiście najlepiej wykorzystać niepryskane pomarańcze. We Włoszech nie mam problemu z ich kupieniem. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie wszędzie jest tak samo. Możesz poszukać ich w internecie (KLIK), ale jeśli nie dysponujesz naturalnymi cytrusami, dokładnie je umyj i sparz wrzątkiem. Powierzchnia ciasteczek jest popękana i chrupiąca, natomiast środek prezentuje się miękki i delikatnie maślany. Przechowywane w puszcze, pozostają świeże przez kilka kolejnych dni.
Zaintrygował Cię ten przepis? Zajrzyj koniecznie do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
BISCOTTI ALL’ARANCIA
Składniki:
(ok. 30 sztuk)
- 100 g rozpuszczonego masła
- 100 g cukru
- 1/2 laski wanilii
- starta skórka z 1 niepryskanej pomarańczy
- 50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1 jajko
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier i cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Przygotowanie:
W kielichu robota planetarnego lub przy pomocy miksera ubij roztopione masło razem z cukrem, skórką pomarańczową i ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Dodaj jajko i sok wyciśnięty z pomarańczy. Rozmieszaj.
Dosyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiaj na jednolitą masę przy pomocy haka ustawionego na niskie obroty. Uformuj spłaszczoną kulę, zawiń ją w folię kuchenną i włóż do lodówki na 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki pokrój ciasto w podłużne paski, odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego, każdy formuj w kulkę. Następnie obtaczaj je kolejno w cukrze i cukrze pudrze.
Ciastka układajna blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Gotowe powinny mieć chropowatą powierzchnię i miękki środek. Ostudź na kratce.
Ania