Przepis na wegetariańską carbonarę z cukinii z okazji Carbonara Day

0
Przepis na wegetariańską carbonarę z cukinii z okazji Carbonara Day

Z okazji wypadającego dzisiaj Dnia Carbonary, chciałam zaproponować przepis na jej wegetariańską wersję. Jest to oczywiście wariant zmodyfikowany i w taki sposób należy go traktować, omijając szerokim łukiem dyskusje toczone przez purystów, spierających się o oryginalne składniki sosu. Chociaż nie jestem zdeklarowaną wegetarianką, to właściwie nie jadam mięsa. Natomiast jarzyny kocham miłością bezgraniczną. Uwielbiam wyszukiwać receptury pozwalające bawić się tradycyjną kuchnią i wnosić do niej soczyste kolory. Przepis na rzymską carbonarę opublikowałam w tym miejscu.

Zainteresował Cię ten przepis? Zajrzyj koniecznie do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

WEGETARIAŃSKA CARBONARA Z CUKINII – PRZEPIS

Składniki:

(4 porcje)

  • 350 g spaghetti
  • 4 jajka
  • 4 nieduże cukinie
  • 4 łyżki startego pecorino romano
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Umyte cukinie pokroić w julienne. Na patelni rozgrzać oliwę razem z ząbkiem czosnku. Dodać cukinie i smażyć przez 10 minut. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.

W misce roztrzepać jajka. Dodać sól, pieprz i pecorino romano. Rozmieszać.

Spaghetti ugotować zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Odcedzić i wrzucić na patelnię z cukinią. Wymieszać i podgrzewać przez 1 minutę. Zdjąć z ognia, połączyć z jajkami, posypać bazylią i podawać.

Mała rada: cukinie warto podsmażyć na złoty kolor. W ten sposób zyskają smak delikatnie przypominający zrumienione podgardle.

Ania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here