Oto kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii i jej kwiatów w kuchni. Tym razem proponuję dawkę zieleniny. Delikatna sałata z mozzarellą i kwiatami cukinii jest idealna na lato, a zestawienie kolorów ucieszy każde oko.
SAŁATA Z MOZZARELLĄ, KWIATAMI CUKINII I WINEGRETEM Z ANCHOIS
Składniki:
- 300 g ulubionej mieszanki sałat
- 300 g mozzarelli
- 4 dojrzałe pomidory
- 12 kwiatów cukinii
- 2 małe cukinie
- 4 anchois w oleju
- 2 łyżeczki octu z białego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól
Przygotowanie:
Zaczynamy od winegretu. Do miseczki wkładamy drobno posiekane filety z anchois, wlewamy 2 łyżeczki octu i 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin. Rozgniatamy i mieszamy przy pomocy widelca.
Myjemy cukinie, kroimy w talarki, w końcu wrzucamy na 2 minuty do wrzącej i osolonej wodzy. Umytą, wysuszoną i postrzępioną sałatę przekładamy do salaterki, dodajemy pokrojone pomidory, mozzarellę w kostkach i jeszcze letnią cukinię. Zalewamy winegretem z anchois.
Dokładnie myjemy kwiaty cukinii, odrywamy łodyżki i wyjmujemy ze środka nasiona. Smażymy na patelni razem z 3 łyżkami oliwy przez 3 minuty i kładziemy na ręcznikach kuchennych. Łączymy je z sałatą i podajemy.
Smacznego!
Ania
Inne przepisy z wykorzystaniem kwiatów cukinii i dyni: quiche z kwiatów i owoców cukinii i smażone w cieście kwiaty cukinii, smażone w cieście cukinie.
Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!