Prawie każdy lubi bób, a sałatka z bobu to prawdziwy comfort food. Jest pyszna, kolorowa i kojarzy mi się z domem, gdzie przez cały sezon mieliśmy zawsze bób pod ręką.
SAŁATKA Z BOBU
- 1 kg bobu
- 2 słodkie papryki tureckie
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- sól
- oliwa z oliwek extra vergine
Przygotowanie:
Bób gotujemy al dente (ok. 15-20 min.) w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
Paprykę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Pomidorki kroimy na pół.
Na patelni podgrzewany oliwę z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Podsmażamy paprykę i dodajemy bób. Dusimy wszystko przez 10 minut. Dorzucamy pomidorki i smażymy jeszcze przez 4 minuty. Zdejmujemy z ognia, solimy, mieszamy z poszarpanymi listkami bazylii i podajemy.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.