Seppie in umido – duszone mątwy albo mątwy w potrawce

0
Seppie in umido - duszone mątwy albo mątwy w potrawce

Seppie in umido to włoski klasyk, który usatysfakcjonuje każdego amatora owoców morza. Na naszym stole gości często bez żadnej okazji. Nie może go również zabraknąć podczas wigilijnej kolacji, jeśli akurat święta spędzamy w Italii. Wtedy tradycyjne polskie potrawy zastępujemy włoskimi daniami przygotowanymi na bazie ryb. W zależności od okoliczności i od obszerności menu, mątwy w potrawce podaję albo jako niedużą przystawkę, albo jako danie główne.

SEPPIE IN UMIDO

Składniki:

  • 600 g mątw (mogą być mrożone)
  • 200 g groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 4 gałązki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 250 ml bulionu warzywnego (TUTAJ znajdziesz przepis na domową kostkę rosołową)
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Rozmrożone mątwy dokładnie płuczemy i osuszamy.

Świeży groszek myjemy, mrożony rozmrażamy.

Cebulę i pietruszkę drobno siekamy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i szklimy cebulę razem ze szczyptą soli i 2 łyżkami ciepłego bulionu warzywnego. Dorzucamy mątwy i ciągle mieszając, pozwalamy im nabrać koloru. Podlewamy winem, podkręcamy płomień i czekam, aż alkohol odparuje. Zmniejszamy ogień. Dolewamy przecier pomidorowy, dużą chochlę bulionu warzywnego, wsypujemy szczyptę soli (ja nie dodaję, bo mój bulion jest dla nas wystarczającą słony) i świeżo mielony pieprz. Mieszamy do momentu, aż potrawka zacznie wrzeć. Gotujemy pod przykryciem przez 35 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy trochę bulionu. Teraz dorzucamy groszek i gotujemy jeszcze przez kwadrans. Na koniec mątwy posypujemy pietruszką, w razie potrzeby dodajemy soli.

?‍?Drobne rady:

  • ja zazwyczaj mieszam pół na pół: groszek z ciecierzycą z puszki
  • mątwy w potrawce świetnie smakują w wersji lekko pikantnej, doprawione peperoncino.

Buon appetito!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here