Serowo-cytrynowa tarta ze szparagami – najlepsza!

0
Serowo-cytrynowa tarta ze szparagami - najlepsza!

Serowo-cytrynowa tarta ze szparagami to tarta doskonała. Łatwa w przygotowaniu i doprawiona w punkt. Pokrojone w plasterki jarzyny, posolone i odsączone z nadmiaru wody, nabierają miękkości i nie wymagają wcześniejszej obróbki termicznej. Krem na bazie mieszanki serów, cytryny, bazylii i czosnku tworzy niepozorną bazę, która w piekarniku przemienia się w wisienkę na przysłowiowym torcie. Danie smakuje na ciepło i w temperaturze pokojowej i oczywiście szybko znika z talerza.

SEROWO-CYTRYNOWA TARTA ZE SZPARAGAMI

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pęczek zielonych szaragów
  • 1,5 łyżki stołowej oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 180 g ricotty
  • 1 mozzarella
  • 30 g startego parmezanu
  • skórka otarta z cytryny
  • świeże liście bazylii

Przygotowanie:

Od szparagów oderwij twarde końcówki – same złamią się w odpowiednim miejscu. Obierz łodygi i posiekaj je drobno jak na zdjęciu. Główki pozostaw w całości. Przełóż wszystko na papierowy ręcznik, posyp połową łyżeczki soli i odstaw na 30 minut, żeby puściły trochę wody. Na koniec suchym i czystym ręcznikiem wytrzyj z nadmiaru soli i wody.

Oliwę z oliwek zmieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Do miski wrzuć wszystkie trzy rodzaje serów. Zetrzyj skórkę cytrynową, dodaj sól (ponieważ jest ona w szparagach, ja pomijam) i świeżo zmielony pieprz, a także poszarpane liście bazylii i 1 łyżeczkę emulsji z oliwy z oliwek z czosnkiem. Starannie rozmieszaj.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180’C.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Spód nakłuj widelcem. Rozsmaruj masę serową, pozostawiając wolny 2 cm zewnętrzny brzeg. Sery zasyp szparagami i zawiń brzegi. Na wierzchu przy pomocy pędzelka rozsmaruj resztę oliwy z oliwek z czosnkiem.

Piecz 30 do 40 minut, a więc do momentu, kiedy ciasto się zarumieni, a w kuchni będzie unosił się piękny zapach.

Buon appetito,

Ania

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Serowo-cytrynowa tarta ze szparagami - najlepsza!

Serowo-cytrynowa tarta ze szparagami - najlepsza!

Serowo-cytrynowa tarta ze szparagami - najlepsza!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj