Mimo że do przygotowania tego sorbetu nie używa się maszyny do lodów, efekt końcowy jest zadowalający, a deser pozostaje orzeźwiający, soczysty, gęsty i kremowy jak Pan Bóg przykazał. Poza tym domowe lody są zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu. Wiesz dokładnie, ile jest w nich owoców i z jakiego źródła pochodzą składniki. Przed wami przepis na typowy przysmak włoskiego lata, czyli sorbet z melona!
SORBET Z MELONA
Składniki:
(4 osoby)
- 600 g melona
- 200 ml wody
- 150 g cukru
- kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Wodę łączymy z cukrem, mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Melona obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w podłużne kawałki. Miksujemy na jednolitą masę.
W dużej misce mieszamy miąższ z melona z syropem cukrowym.
Miskę wstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny. Sorbet wyjmujemy co godzinę i miksujemy po to, aby miał on jednolitą konsystencję. Jeśli po upływie tego czasu nie osiągnie odpowiedniej gęstości, mrozimy go dalej. Mnie cały proces zajmuje 6 godzin.
Gotowy sorbet przekładamy do naczynek, ozdabiamy listkami mięty i podajemy.
Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na Facebooku oraz na Instagramie.
Ania