Sorbet z melona

0
Sorbet z melona

Mimo że do przygotowania tego sorbetu nie używa się maszyny do lodów, efekt końcowy jest zadowalający, a deser pozostaje orzeźwiający, soczysty, gęsty i kremowy jak Pan Bóg przykazał. Poza tym domowe lody są zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu. Wiesz dokładnie, ile jest w nich owoców i z jakiego źródła pochodzą składniki. Przed wami przepis na typowy przysmak włoskiego lata, czyli sorbet z melona!

SORBET Z MELONA

Składniki:

(4 osoby)

  • 600 g melona
  • 200 ml wody
  • 150 g cukru
  • kilka listków mięty do dekoracji

WinoToskanii

Przygotowanie:

Wodę łączymy z cukrem, mieszamy i gotujemy przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Melona obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w podłużne kawałki. Miksujemy na jednolitą masę.

W dużej misce mieszamy miąższ z melona z syropem cukrowym.

Miskę wstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny. Sorbet wyjmujemy co godzinę i miksujemy po to, aby miał on jednolitą konsystencję. Jeśli po upływie tego czasu nie osiągnie odpowiedniej gęstości, mrozimy go dalej. Mnie cały proces zajmuje 6 godzin.

Gotowy sorbet przekładamy do naczynek, ozdabiamy listkami mięty i podajemy.

Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na Facebooku oraz na Instagramie.

Ania

sorbet z melona

sorbet z melona

sorbet z melona

Poprzedni artykułBergamo – praktyczny przewodnik
Następny artykułCiasto czekoladowe z kremem mascarpone i gruszkami
Ania
Na imię mam Ania. Fascynuje mnie wszystko, co nieznane. Lubię minimalizm w architekturze, czyli "less is more", styl art déco, lubię dobrą muzykę, ciekawe książki, lubię pichcić i sączyć dobre wino. Kolekcjonuję gadżety zakupione w muzealnych sklepach i cukierki ze szkła dmuchanego na wyspie Murano. Paznokcie zazwyczaj maluję na czerwono. Od dziecka jestem powiązana z Włochami, od 14 lat żyję w Lombardii. Trzy pierwsze lata spędziłam w Mediolanie. Właśnie mija jedenasty rok, odkąd mieszkam z rodziną w miasteczku położonym mniej więcej 20 km na północ od Mediolanu i 25 km na południe od Lecco nad jeziorem Como. Na blogu opisuję kraj, gdzie zabytek znajduje się niemal na każdym kroku, a historia, krajobraz, zwyczaje, ludzie i kuchnia mienią się nieskończoną gamą kolorów. Zapraszam do mojej Italii!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj