Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i gruszkami

0
ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami to jeden z klasycznych włoskich deserów, a poniższy przepis stanowi jego wyśmienitą wariację. Delikatny krem mascarpone równoważy smak ciemnej czekolady, natomiast gruszki dodają świeżości. N.B. Możecie wykorzystać inne owoce sezonowe.

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM MASCARPONE I GRUSZKAMI

Ciasto:

  • 200-250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 100 g mąki
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 g zimnej śmietanki 30%
  • 150 g zimnego mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Do posypania:

  • Gruszki pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy na parze razem z dodawanym po kawałku masłem, cały czas ucierając. Łączymy z cukrem, żółtkami dodawanymi po jednym oraz z mąką. Białka ubijamy razem ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z czekoladową masą.

Surowe ciasto wlewamy do tortownicy. Pieczemy przez 20-25 minut w 180ºC. Przed wyjęciem z piekarnika ciasto sprawdzamy patyczkiem – pod chrupiącą wierzchem powinno być miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do głębokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Ubijmy przy pomocy miksera, a krem wylewamy na ciasto. Posypujemy po wierzchu pokrojonymi w kostkę gruszkami.

Smacznego!

Ania


Jeśli lubisz ciasta o smaku czekolady, to koniecznie wypróbuj przepis na tarta z gorzką czekoladą i z pomarańczą.

***

Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku oraz na Instagramie i w grupie Zakochani w Italii.


ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i gruszkami

ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i gruszkami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here