Spaghetti z bakłażanami i kaparami ma same zalety. Jest pyszne, szybko się robi i pięknie wygląda na talerzu. Danie można przygotować z wykorzystaniem każdego innego makaronu, chociaż właśnie z nitkami smakuje najlepiej.
SPAGHETTI Z BAKŁAŻANAMI I KAPARAMI
Składniki:
(4 porcje)
- 400 g spaghetti
- 600 g długich bakłażanów
- 4 łyżki kaprów w soli
- 12 czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 peperoncino
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 100 ml wody
- tarty Parmezan
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w plasterki, solimy i odkładamy na pół godziny na sitko po to, żeby pozbyć się goryczki. Płuczemy, suszymy, kroimy w kostkę.
Obieramy czosnek i drobno go siekamy.
Kapary płuczemy i starannie odsączamy.
Do dużej teflonowej patelni wlewamy 100 ml wody, dodajemy oliwę, peperoncino i czosnek. Zagotowujemy. Dorzucamy kostki bakłażana i smażymy na średnim ogniu, często mieszając przez ok. 10 minut albo do miękkości. Dodajemy kapary, oliwki i pietruszkę.
Gotujemy makaron. Odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, posypujemy Parmezanem i podajemy.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.