Jak ciekawie, a przede wszystkim smacznie przyrządzić kaszę jęczmienną? Mam dla Was propozycję sałatki bardzo ostatnimi czasy popularnej we Włoszech. Łakomczuchy docenią jej śródziemnomorski smak, głodomory podkreślą sycące wartości, a zwolennicy zdrowego żywienia uznają walory odżywcze, w tym oczywiście dobroczynne działanie kaszy. Z pewnością danie to doskonale wpasowuje się w nadchodzącą, letnią porę. Nas Polaków powinno dodatkowo zainteresować niebanalne zastosowanie kaszy jęczmiennej, bardzo w rodzimej kuchni popularnej.
SAŁATKA Z KASZY JĘCZMIENNEJ:
Składniki:
(4 osoby)
- 250 – 300 g kaszy jęczmiennej
- 200 g sera feta
- 10 pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii i pietruszki
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 15 czarnych lub zielonych oliwek (lepiej bez pestek)
- sok i skórka z cytryny
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól
Przygotowanie:
Kaszę należy ugotować wg wskazówek podanych na opakowaniu, a następnie ostudzić.
Fetę pokroić w drobne kwadraciki, pomidory rozpołowić, oliwki – jeśli mają pestki – należy wydrylować, a orzeszki piniowe uprażyć na patelni.
W salaterce mieszamy kaszę z pomidorami, oliwkami, fetą i orzeszkami. Ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, liście bazylii oraz wyciśnięty sok cytrynowy, a na koniec doprawiamy wszystko oliwą i solą. Tak przygotowaną sałatką najlepiej jest wstawić do lodówki na godzinę lub dwie, żeby wszystkie smaki dobrze się ze sobą „przeżarły”.
Smacznego!
Ania
Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!







wygląda smakowicie…
I jest smakowita 🙂 Polecam!!!