Śródziemnomorska sałatka z kaszy jęczmiennej

2
sałatka z kaszy jęczmiennej



Jak ciekawie, a przede wszystkim smacznie przyrządzić kaszę jęczmienną? Mam dla Was propozycję sałatki bardzo ostatnimi czasy popularnej we Włoszech. Łakomczuchy docenią jej śródziemnomorski smak, głodomory podkreślą sycące wartości, a zwolennicy zdrowego żywienia uznają walory odżywcze, w tym oczywiście dobroczynne działanie kaszy. Z pewnością danie to doskonale wpasowuje się w nadchodzącą, letnią porę. Nas Polaków powinno dodatkowo zainteresować niebanalne zastosowanie kaszy jęczmiennej, bardzo w rodzimej kuchni popularnej.

SAŁATKA Z KASZY JĘCZMIENNEJ (składniki na 4 osoby):
  • 250 – 300 g kaszy jęczmiennej
  • 200 g sera feta
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii i pietruszki
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 15 czarnych lub zielonych oliwek (lepiej bez pestek)
  • sok i skórka z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól

Kaszę należy ugotować wg wskazówek podanych na opakowaniu, a następnie ostudzić.

Fetę pokroić w drobne kwadraciki, pomidory rozpołowić, oliwki – jeśli mają pestki – należy wydrylować, a orzeszki piniowe uprażyć na patelni.

W salaterce mieszamy kaszę z pomidorami, oliwkami, fetą i orzeszkami. Ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, liście bazylii oraz wyciśnięty sok cytrynowy, a na koniec doprawiamy wszystko oliwą i solą. Tak przygotowaną sałatką najlepiej jest wstawić do lodówki na godzinę lub dwie, żeby wszystkie smaki dobrze się ze sobą “przeżarły”.

Smacznego!

Ania

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here