Torta pasqualina – wielkanocny placek wegetariański z Ligurii

0
Torta pasqualina - wielkanocny placek wegetariański z Ligurii

Liguryjski placek z kremowym nadzieniem na bazie szpinaku lub boćwiny, ricotty i jajek idealnie nadaje się na wielkanocny stół. Będzie stanowił mocny, wiosenny akcent. Torta pasqualina wypiekana jest we Włoszech od stuleci. Kiedyś ciasto składało się z 33 cieniutkich warstw, które miały upamiętniać wiek Chrystusa w momencie ukrzyżowania. Współczesna wersja została uproszczona i przewiduje przygotowanie jedynie 6 warstw. Chociaż nie jest to do końca uczciwe, niektórzy dla zaoszczędzenia czasu wykorzystują 2 kupione w sklepie placki ciasta francuskiego. Samej zdarzało mi się podobnie postąpić. W tym roku nic mnie jednak nie usprawiedliwia. Trwa kwarantanna i nasza świąteczna torta pasqualina będzie zrobiona, jak należy.

TORTA PASQUALINA

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki wody

Farsz:

  • 1 kg liści szpinaku lub boćwiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 300 g ricotty
  • 8 jajek
  • 2 łyżki śmietanki
  • 200 g parmezanu
  • 50 g masła
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i 4 łyżki oliwy z oliwek i zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo dolewamy wodę, żeby połączyć składniki. Gładkie ciasto dzielimy na 6 równych kulek, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy na godzinę.

W międzyczasie myjemy liście szpinaku lub boćwinę i gotujemy je na parze. Starannie odciskamy i dodajemy garść parmezanu, sól, gałkę muszkatołową i majeranek. Mieszamy.

Drobno posiekaną cebulę szklimy na patelni razem z masłem, przepołowionym ząbkiem czosnku i posiekaną pietruszką. Mieszamy i wyjmujemy czosnek.

W dużej misce rozbijamy 3 jajka, dodajemy 1 łyżkę parmezanu, jarzyny, ricottę, śmietankę i cebulę z pietruszką. Mieszamy.

Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Bierzemy pierwszy kawałek ciasta i cieniutko go rozwałkowujemy. Umieszczamy w nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Ciasto powinno wystawać poza krawędzie formy. Powierzchnię smarujemy oliwą z oliwek i powtarzamy operację z dwoma kolejnymi kulkami, ale ostatniej nie nacieramy oliwą. Spód nakłuwamy lekko widelcem. Do środka nakładamy farsz, wyrównujemy go. Przy pomocy łyżki wykonujemy w równych odstępach 5 wgłębień. Do każdego nakładamy odrobinę masła i wbijamy po jednym jajku. Posypujemy resztą parmezanu, solimy i pieprzymy. Przykrywamy pozostałymi trzema kawałkami rozwałkowanego ciasta i zawijamy do środka boki. Wszystkie warstwy smarujemy po wierzchu oliwą z oliwek. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 1 godzinę na złoty kolor. Torta pasqualina podajemy na ciepło lub na zimno.

Buon appetito!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Torta pasqualina - wielkanocny placek wegetariański z Ligurii Torta pasqualina - wielkanocny placek wegetariański z Ligurii

Torta pasqualina - wielkanocny placek wegetariański z Ligurii

Torta pasqualina - wielkanocny placek wegetariański z Ligurii

Torta pasqualina - wielkanocny placek wegetariański z Ligurii

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here