Lasagne z radicchio, speckiem i z kremem kasztanowym

2
lasagne z radicchio, speckiem i z kremem kasztanowym




LASAGNE Z RADICCHIO, SPECKIEM I Z KREMEM KASZTANOWYM
  • 400 g makaronu na lasagne
  • 250 g ugotowanych kasztanów
  • 2 główki radicchio
  • 1 szalotka
  • 1 cebula
  • 50 ml mleka
  • 20 g masła
  • 50 g mąki
  • starty ser Montasio*
  • 100 g specku w plasterkach
  • oliwa z oliwek extravergine
  • sól
  • kilka gałązek rozmarynu

Posiekaną szalotkę i masło wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu przez 7 minut. Kiedy zaczną się przypalać podlewamy niewielką ilością wody. Wsypujemy mąkę i prażymy ją przez minutę, następnie dolewamy ciepłe mleko i mieszamy. Dodajemy pokrojone w kawałki kasztany, gotujemy przez 8 minut, do momentu kiedy sos nabierze gęstawej konsystencji. Miksujemy na jednolitą masę.

Na małym ogniu rumienimy przez 6 minut posiekaną cebulę z 2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody i szczyptą soli. Kiedy dno zacznie się przypalać stopniowo dolewamy więcej wody. Dodajemy umyte i pokrojone w cienkie paski radicchio i rumienimy je na średnim ogniu przez 6 minut lub do momentu aż zmięknie.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Na dno natłuszczonej oliwą foremki wlewamy łyżkę kremu kasztanowego, następnie układamy na przemian warstwy makaronu, sosu, radicchio, 1-2 łyżki startego sera Montasio i kilka plasterków specku. Posypujemy po wierzchu dużą ilością sera Montasio i speckiem pokrojonym w kostkę.

Lasagne wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut. Studzimy i podajemy udekorowane gałązką rozmarynu.

Smacznego,

Ania

N.B. Na blogu znajdziecie również przepis na tartę na słono z radicchio, gorgonzolą i orzechami włoskimi.

* ser Montasio można zastąpić Parmezanem lub Grana Padano

radicchio

lasagne z radicchio, speckiem i z kremem kasztanowym

lasagne z radicchio, speckiem i z kremem kasztanowym

2 KOMENTARZE

  1. Radicchio rosso jedna z moich włoskich miłości! Niestety nie mogę dostać nigdzie w Polsce, objadam więc za każdym razem teściów 😉

    • Faktycznie trudno jest kupić w Polsce radicchio. My najczęściej zastępujemy je cykorią, która ma charakterystyczny goryczkowy smak 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here