Kwiaty cukinii faszerowane ricottą i bazylią

0
Kwiaty cukinii faszerowane ricottą i bazylią

Kwiaty cukinii są jedną z najpiękniejszych rzeczy, jakie daje nam lato. Mają piękną formę, ale przede wszystkim można je jeść i to na wiele różnych sposobów. Absolutnym klasykiem są kwiaty smażone w cieście naleśnikowym (przepis TUTAJ). Świetnie pasują do frittaty. Dodaję je do quichu i układam na focacci, albo gotuję risotto. Tym razem proponuję kwiaty w wersji faszerowanej. Wcale nie muszą posiadać długiej łodygi. Ja lubię bawić się kompozycje, dlatego tak je zerwałam.

KWIATY CUKINII FASZEROWANE RICOTTĄ I BAZYLIĄ

Składniki:

  • 12 kwiatów cukinii albo dyni
  • 250 g ricotty
  • pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Umyć i osuszyć kwiaty cukinii. Ze środka każdego kwiatu wyjąć nasiona i oderwać łodyżki. Jeśli chcesz osiągnąć efekt wizualny podobny do mojego, możesz łodyżki zostawić.

Piekarnik nagrzać na 180°C.

Umyć, wysuszyć i posiekać liście bazylii.

W misce rozrobić ricottę razem z bazylią. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.

Do środka każdego kwiatu nałożyć łyżeczką farsz i delikatnie zawinąć u góry.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej kwiaty, skropić je oliwą z oliwek i piec przez 15 minut. Podawać na ciepło.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą i bazylią

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą i bazylią

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą i bazylią

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj