Lato oznacza sezon na cukinie. Można je podawać na milion sposobów, a to bez wątpienia duży plus. Poza tym właśnie teraz są one najsmaczniejsze, bo najdelikatniejsze. Warzywo, należące do rodziny dyniowatych, przywędrowało do Polski z Włoch, gdzie nazywa się “zucchina” (mała dynia) i gdzie bardzo popularne są również jego kwiaty smażone w cieście lub nadziewane ricottą. Owszem, nie jest łatwo dostać je w Polsce, ale zawsze można poprosić o pomoc znajomego ogrodnika, albo zerwać z własnej grządki (odcinajcie tylko te, które rosną samodzielnie!). Warto się odrobinę wysilić, bo dzięki temu będziecie mogli przygotować smaczne i oryginalne danie.
SMAŻONE W CIEŚCIE KWIATY CUKINII I CUKINIE:
- ok. 15 kwiatów cukinii
- 2 drobne cukinie
- 100 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 ml litrów piwa
- oliwa z oliwek do smażenia
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać roztrzepane jajko oraz piwo. Dokładnie wszystko rozrobić i odstawić do lodówki na pół godziny. W międzyczasie umyć cukinie i kwiaty. Te pierwsze pokroić w talarki, natomiast od osuszonych kwiatów oderwać łodyżki i wyjąć nasiona znajdujące się w środku. Rozłożyć wszystko na desce, posolić. Cukinie i kwiaty maczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, polanej oliwą. Wykładać na talerz i przekładać papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć zbędny tłuszcz. Podawać letnie, nie gorące!
N.B. Ciasto piwne możecie zastąpić ciastem naleśnikowym.
Uwielbiam kwiaty cukinii, są takie delikatne, małe arcydzieła natury, przepyszne, rozpływają się w ustach…
alessandra
Dzisiaj jadłam na obiad 🙂
Świetne! U mnie w ogródku cukinie dopiero się pojawią, ale już zacieram ręce na myśl o kwiatach w piwnej panierce. Odkryłam w amtym roku to cudo i ciągle mi mało :-).