Likier cytrynowo-bazyliowy

Likier cytrynowo-bazyliowy




Bazylia przywołuje na myśl pesto, spaghetti z sosem pomidorowym, bruschettę i wiele innych przysmaków typowych dla włoskiej kuchni. Jej zapach jest nie do podrobienia i jednoznacznie kojarzy się z Italią. Na bazie bazylii można przygotować znakomity digestif, czyli likier na trawienie. Liście bazylii powinny być jednak jędrne, niepryskane i przesycone słońcem, dlatego najlepiej wyhodować roślinę samodzielnie. Te kupione w supermarkecie kompletnie się nie nadają. Mój likier wzbogacam smakiem cytryny, co sprawia, że schłodzony digestif doskonale orzeźwia na zakończenie letniej kolacji w ogrodzie.

Z podanej ilości składników uzyskasz 500 ml likieru.

LIKIER CYTRYNOWO-BAZYLIOWY

Składniki:

  • 50 g liści niepryskanej bazylii
  • 250 ml spirytusu
  • 150 g wody
  • 200 g cukru
  • skórka z niepryskanej cytryny

Przygotowanie:

Liście bazylii płuczemy i delikatnie osuszamy. Myjemy cytrynę i obieramy kilka kawałków skórki. Bazylię i skórkę cytrynową wrzucamy do czystego słoika, zalewamy spirytusem, starannie zakręcamy i trzymamy przez trzy tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu.

Po upływie tego czasu przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i ciągle mieszając, zagotowujemy. Cukier musi się rozpuścić. Studzimy.

Syrop przelewamy do słoika z liśćmi bazylii, skórką cytrynową i spirytusem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na kolejne trzy tygodnie.

Po upływie tego czasu likier filtrujemy przez sitko, po to, aby oddzielić od niego liście bazylii i skórkę cytrynową. Wlewamy go do butelki. Trzymamy w lodówce. Serwujemy schłodzony.

Likier najlepiej przechowywać przez okres do 3 miesięcy.

Cin cin!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Likier cytrynowo-bazyliowy

Likier cytrynowo-bazyliowy

Likier cytrynowo-bazyliowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione