Jarzyny smażone w cieście to rodzaj jarzynowego fritto misto. Jest świetną alternatywą dla czipsów i innych słonych przekąsek. To idealny pomysł na zaskoczenie gości, którzy mają wpaść na kieliszek czerwonego wina. W zależności od pory roku, można wybierać sezonowe jarzyny.
JARZYNY SMAŻONE W CIEŚCIE
Składniki:
jarzyny:
- 1 mały kalafior
- 1 duży lub 2 małe kartofle
- 1 średnia cukinia
panierka:
- 200 g mąki
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 500 ml wody gazowanej
- olej słonecznikowy do smażenia
- sok z cytryny
W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy roztrzepane jajko i wodę mineralną. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Kalafiora myjemy i kroimy w różyczki. Gotujemy go przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Obieramy kartofla(e), kroimy w cienkie talarki, które przepoławiamy. Płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Dokładnie je osuszamy.
Umytą cukinię dzielimy na pół i kroimy ją długie paski o szerokości 1 cm.
Na patelnię wylewamy olej do wysokości 1,5 cm, dobrze go rozgrzewamy i smażymy jarzyny namoczone wcześniej w cieście. Każdą partię wykładamy na talerz i przekładamy papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć zbędny tłuszcz. Podajemy letnie, nie gorące i najlepiej skropione sokiem z cytryny.
Smacznego,
Ania
Do zobaczenia na Facebooku i na Instagramie.