Bakłażany w pomidorach

0
bakłażany w pomidorach
BAKŁAŻANY W POMIDORACH
  • 2 bakłażany
  • 500 g pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Bakłażany myjemy i kroimy w plasterki o grubości palca. Przy pomocy noża robimy nacięcia na każdym talarku wzdłuż i wszerz tak aby powstała szachownica. Posypujemy je solą, przekładamy na sitko, przykrywamy obciążonym talerzem i odstawiamy na pół godziny, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki.

W międzyczasie myjemy pomidory, kroimy je w kostkę, następnie siekamy drobno pietruszkę i czosnek. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy i odstawiamy na bok.

Po 30 minutach myjemy bakłażany pod bieżącą wodą i osuszamy.

Piekarnik nagrzewamy na 180º-200ºC. Rozprowadzamy oliwę w żaroodpornym naczyniu, układamy w niej bakłażany, które doprawiamy oliwą i solą. Zapiekamy je przez 30 minut. Następnie wyjmujemy naczynie z piekarnika, posypujemy po wierzchu pomidorami z pietruszką i czosnkiem, solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą. Zapiekamy jeszcze przez 10 minut i podajemy.


Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku oraz na Instagramie i w grupie Zakochani w Italii.

Ania


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here