Bakłażany zapiekne w pomidorach świetnie sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Można je również podać na kolację. Zdecydowanie polecam korzystać z jarzyn w sezonie, bo szklarniowe nie tylko więcej kosztują, ale po pierwsze nie mają smaku.
BAKŁAŻANY W POMIDORACH
Składniki:
- 2 bakłażany
- 500 g pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki pietruszki
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy i kroimy w plasterki o grubości palca. Przy pomocy noża robimy nacięcia na każdym talarku wzdłuż i wszerz tak aby powstała szachownica. Posypujemy je solą, przekładamy na sitko, przykrywamy obciążonym talerzem i odstawiamy na pół godziny, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki.
W międzyczasie myjemy pomidory, kroimy je w kostkę, następnie siekamy drobno pietruszkę i czosnek. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy i odstawiamy na bok.
Po 30 minutach myjemy bakłażany pod bieżącą wodą i osuszamy.
Piekarnik nagrzewamy na 180º-200ºC. Rozprowadzamy oliwę w żaroodpornym naczyniu, układamy w niej bakłażany, które doprawiamy oliwą i solą. Zapiekamy je przez 30 minut. Następnie wyjmujemy naczynie z piekarnika, posypujemy po wierzchu pomidorami z pietruszką i czosnkiem, solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą. Zapiekamy jeszcze przez 10 minut i podajemy.
Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku i na Instagramie.
Ania