Barwy jesieni: quiche z dynią, szpinakiem, fetą i orzechami nerkowca

0
Barwy jesieni: quiche z dynią, szpinakiem, fetą i orzechami nerkowca

QUICHE Z DYNIĄ, SZPINAKIEM, FETĄ I ORZECHAMI NERKOWCA

Składniki:

*na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • 20 ml zimnej wody

*na farsz

  • 200 g obranej dyni
  • 50 g szpinaku przed obróbką termiczną
  • 1 nieduża cebula
  • 100 g fety
  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 duże/3 małe jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

WinoToskanii

Składniki:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i masło w kawałkach. Wyrobić na kruszonkę. Następnie dodać jajko, wodę i zagnieść. Uformować kulę, zawinąć ją w papier i schować na 30 minut do zamrażalnika.

Ugotować szpinak i porządnie go odcedzić.

Dynię pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię razem z 3 łyżkami oliwy i drobno posiekaną cebulą. Podsmażać na małym ogniu przez 10-15 minut, często mieszając. W razie potrzeby podlać wodą, żeby nie przywierała. Dynia musi zmięknąć.

Jajka ubić razem z mlekiem i śmietanką. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Fetę pokroić w kostkę.

Orzechy nerkowca uprażyć.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC.

Na papierze do pieczenia podsypanym mąką rozwałkować ciasto. Przełożyć wszystko do okrągłej formy do pieczenia. Spód  nakłuć widelcem.

Piec przez 15 minut z obciążeniem (np. suchą fasolą).

Wyjąć, usunąć obciążenie, wypełnić dynią z cebulą, szpinakiem i kawałkami fety. Zalać masą jajeczno-mleczno-śmietankową. Posypać orzechami nerkowca. Piec przez kolejne 30 minut w temperaturze 180ºC.

Przed podaniem quiche ostudzić.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj