Przepis na prawdziwy smakołyk: figi z białym serkiem (kozim) i pistacjami. Można je podawać jako aperitif, jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego, zestawiając z innymi daniami sezonowymi. Słodycz owoców podkreślą biały serek (kozi), orzeszki piniowe i ocet balsamiczny. Pieczone figi smakują wybornie, a do ich przygotowania wystarczy mniej niż pół godziny. Zamiast koziego, można użyć innego sera, np. fety, też będzie pysznie. Wystarczy puścić wodze fantazji. Palce lizać!
FIGI Z BIAŁYM SERKIEM I PISTACJAMI
Składniki:
- 8 dojrzałych fig
- 150 g białego (koziego) serka
- pistacje
- kilka gałązek tymianku
- ocet balsamiczny
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy na 200°C. Pistacje prażymy na patelni, następnie drobno siekamy.
W niewielkiej misce dokładnie mieszamy serek z pistacjami i tymiankiem.
Figi myjemy, starannie suszymy i przekrajamy na pół lub nacinamy je u góry na krzyż. Układamy owoce na blasze, ewentualnie delikatnie rozchylamy i przy pomocy łyżeczki nakładamy do środka serowy krem. Polewamy po wierzchu octem balsamicznym. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.
Upieczony figi doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy na ciepło lub letnie.
Smacznego!
Ania
Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
Ale pysznie wygląda. Uwielbiam figi więc koniecznie zrobie.
Koniecznie! 🙂