Figi z białym serkiem (kozim) i pistacjami

2
Figi z białym serkiem i pistacjami

Przepis na prawdziwy smakołyk: figi z białym serkiem (kozim) i pistacjami. Można je podawać jako aperitif, jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego, zestawiając z innymi daniami sezonowymi. Słodycz owoców podkreślą biały serek (kozi), orzeszki piniowe i ocet balsamiczny. Pieczone figi smakują wybornie, a do ich przygotowania wystarczy mniej niż pół godziny. Zamiast koziego, można użyć innego sera, np. fety, też będzie pysznie. Wystarczy puścić wodze fantazji. Palce lizać!

FIGI Z BIAŁYM SERKIEM I PISTACJAMI

Składniki:

  • 8 dojrzałych fig
  • 150 g białego (koziego) serka
  • pistacje
  • kilka gałązek tymianku
  • ocet balsamiczny
  • świeżo mielony pieprz

WinoToskanii

Przygotowanie:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy na 200°C. Pistacje prażymy na patelni, następnie drobno siekamy.

W niewielkiej misce dokładnie mieszamy serek z pistacjami i tymiankiem.

Figi myjemy, starannie suszymy i przekrajamy na pół lub nacinamy je u góry na krzyż. Układamy owoce  na blasze, ewentualnie delikatnie rozchylamy i przy pomocy łyżeczki nakładamy do środka serowy krem. Polewamy po wierzchu octem balsamicznym. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.

Upieczony figi doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy na ciepło lub letnie.

Smacznego!

Ania

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

figi

figi

figi

Figi z białym serkiem (kozim) i pistacjami

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj