Przepisów na bakłażany z pomidorami znajdziecie u mnie kilka – od klasycznej parmigiany, przez roladki z grillowanych bakłażanów i bakłażany w pomidorach aż po mini pizze z bakłażana. Ten duet naprawdę dobrze sprawdza się w kuchni. njalepiej wypada w sezonie, kiedy dysponujemy jarzynami dojrzewającymi na słońcu. Dzisiaj podrzucam kolejny na grillowane bakłażany z pomidorami w occie balsamicznym. Wypróbujcie go koniecznie!
GRILLOWANE BAKŁAŻANY Z POMIDORAMI
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 4 pomidory
- 2 łyżeczki kaparów
- świeży tymianek
- liście bazylii
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek extravergine
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy i kroimy w plastry. Solimy je i przekładamy na sitko. Odstawiamy na pół godziny po to, aby pozbyć się goryczki. Na koniec płuczemy i suszymy przy pomocy papierowego ręcznika.
Pomidory kroimy w plastry.
Bakłażany skrapiamy oliwą i grillujemy z dwóch stron na żeliwnej patelni. Wykładamy je na półmisek, posypujemy listkami tymianku i polewamy octem balsamicznym. Później przekładamy je pomidorami. Całość posypujemy kaparami i listkami bazylii, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, solimy i pieprzymy.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie@podsloncemitaliiblog. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.