Kuskus to tradycyjne danie pochodzące z Północnej Afryki popularne także w zachodniej Sycylii. Powstaje z ziarenek pszenicy twardej o średnicy 1 milimetra. Zazwyczaj przygotowuje się je z dodatkiem bakłażanów, cukinii, pomidorów, cieciorki lub marchewki. Ja proponuję wersję jesienną na bazie dyni.
KUSKUS Z DYNIĄ
Składniki:
(na 4 osoby)
- 280 g kaszy kuskus
- 800 ml wywaru z warzywnej kostki rosołowej (mój przepis TUTAJ)
- 500 g obranej dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 1/2 cebuli
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól
- pół szklanki posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy cebulę z ząbkiem czosnku, z marchewką, selerem naciowym i odrobiną oliwy z oliwek . Kiedy składniki się zarumienią, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dobrze mieszamy, żeby wszystko połączyć. Wlewamy pół szklanki wywaru z warzywnej kostki rosołowej oraz solimy. Gotujemy przez ok. 20 minut, tj. do momentu kiedy dynia osiągnie kremową konsystencję.
Posiekane migdały uprażyć na rozgrzanej patelni.
W międzyczasie przygotowujemy kuskus. Wystarczy posłużyć się instrukcją podaną na opakowaniu. Ja używam wywaru z kostki rosołowej, którego wcześniej nie dodałam do dyni. Kiedy dynia, migdały oraz kuskus są gotowe, nie pozostaje nic innego jak dobrze je ze sobą wymieszać. Danie podawać w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Ania
P.S. Na blogu znajdziecie również inne pyszne przepisy: pasztet z dyni z suszonymi pomidorami, dyniowe lasagne oraz risotto z dynią. Poza tym czekam na was na Facebooku oraz na Instagramie. Bywam tam codziennie.