Uwielbiam maliny i lubię tiramisù. Kiedy trafiłam na ten przepis, od razu musiałam go wypróbować. Wyszedł prawdziwy sztos. Malinowe tiramisù jest świetną alternatywą dla klasycznej wersji deseru.
MALINOWE TIRAMISÙ
(4 duże porcje)
Składniki:
- 250 gr serka mascarpone
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 300 gr malin
- biszkopty
- kilka niesolonych pistacji
- 2-3 kostki ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Umyte i wysuszone maliny dzielimy na pół. Pierwszą połowę miksujemy na płynną masę i przecedzamy je przez sitko po to, żeby oddzielić pestki od reszty.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając w międzyczasie szczyptę soli.
Żółtka ubijamy razem z cukrem, dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy przez 2 minuty. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy od dołu do góry.
Na dnie większego naczynia albo w szklankach układamy biszkopty. Zalewamy je płynną masą malinową i posypujemy kilkoma malinami. Następnie wlewamy krem i równomiernie go rozprowadzamy. Na wierzchu układamy pozostałe maliny. Tiramisù posypujemy drobno posiekanymi czekoladą i pistacjami. Owijamy deser folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.