Mini pizze z bakłażana

0
mini pizze z bakłażana




Słyszeliście kiedyś o pizzerkach z bakłażana? Są prawdziwie smaczne i bardzo śródziemnomorskie. Doskonale sprawdzają się w roli przekąsek. Poza tym można je zamrozić i przechować do zimy, kiedy to sięgnięcie po nie przywoła wspomnienie lata.


MINI PIZZE Z BAKŁAŻANA:

  • 4 niewielkie bakłażany
  • 12 filetów z anchois
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 100 g sera mozzarella
  • 50 g startego grana padano
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extravergine
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia

Bakłażany myjemy i kroimy w talarki o grubości 1,5 cm. Przy pomocy noża robimy nacięcia na każdym talarku wzdłuż i wszerz tak aby powstała szachownica. Posypujemy je solą, przekładamy na sitko, przykrywamy obciążonym talerzem i odstawiamy na pół godziny, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki.

W międzyczasie parzymy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Po 30 minutach myjemy bakłażany pod bieżącą wodą i osuszamy.

Piekarnik nagrzewamy na 180ºC. Bakłażany układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, solimy i polewamy oliwą z oliwek.

Pieczemy je przez około 20 minut, najlepiej bez termoobiegu. Mozzarellę kroimy w kostkę.

Wyciągamy bakłażany z pieca, na każdym talarku układamy pomidory, mozzarellę i anchois. Posypujemy grana padano i wstawiamy do pieca na kilka minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.

Jeśli zdecydujecie się zamrozić upieczone bakłażany, to pamiętajcie, że przed podaniem należy je włożyć na około 7 minut do nagrzanego na 200°C piekarnika.


Smacznego!

Ania

P.S. Zapraszam na blogowego Facebooka oraz na Instagrama. Znajdziecie tam więcej więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.


mini pizze z bakłażana

mini pizze z bakłażana

mini pizze z bakłażana

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here