Słyszeliście kiedyś o mini pizzach? Mini pizze z bakłażana są zawsze smaczne i bardzo śródziemnomorskie. Doskonale sprawdzają się w roli przekąsek. Poza tym można je zamrozić i przechować do zimy, kiedy to sięgnięcie po nie przywoła wspomnienie lata.
MINI PIZZE Z BAKŁAŻANA
Składniki:
- 4 niewielkie bakłażany
- 12 filetów z anchois
- 5 dojrzałych pomidorów
- 100 g sera mozzarella
- 50 g startego grana padano
- 6 łyżek oliwy z oliwek extravergine
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy i kroimy w talarki o grubości 1,5 cm. Przy pomocy noża robimy nacięcia na każdym talarku wzdłuż i wszerz tak aby powstała szachownica. Posypujemy je solą, przekładamy na sitko, przykrywamy obciążonym talerzem i odstawiamy na pół godziny, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki.
W międzyczasie parzymy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Po 30 minutach myjemy bakłażany pod bieżącą wodą i osuszamy.
Piekarnik nagrzewamy na 180ºC. Bakłażany układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, solimy i polewamy oliwą z oliwek.
Pieczemy je przez około 20 minut, najlepiej bez termoobiegu. Mozzarellę kroimy w kostkę.
Wyciągamy bakłażany z pieca, na każdym talarku układamy pomidory, mozzarellę i anchois. Posypujemy grana padano i wstawiamy do pieca na kilka minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.
Jeśli zdecydujecie się zamrozić upieczone bakłażany, to pamiętajcie, że przed podaniem należy je włożyć na około 7 minut do nagrzanego na 200°C piekarnika.
Smacznego!
Ania
P.S. Zapraszam na blogowego Facebooka oraz na Instagrama. Znajdziecie tam więcej więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.