Peperonata: garnek duszonych warzyw



Peperonata czyli duszone warzywa to danie, a właściwie dodatek do dania głównego popularny w całych Włoszech. Zależnie od regionu, może różnić się drobnymi detalami, jednak baza pozostaje zawsze ta sama – papryka i pomidory. Dobrze smakuje podana na ciepło i na zimno. Świetna propozycja na wczesną jesień, nie tylko ze względu na  paprykowy sezon (no dobra, może u nas w Polsce przypada on miesiąc wcześniej), ale także z uwagi na kolorystykę potrawy. Ja peperonatę przygotowuję bez skórki, ponieważ jest ona dzięki temu dużo łaskawsza dla żołądka.

 PEPERONATA (3 – 4 porcje):
  • 4 papryki (najlepiej we wszystkich trzech kolorach)
  • 200 g pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 niewielka cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • ewentualnie: kapary lub czarne oliwki lub listki świeżej bazylii

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. W międzyczasie myjemy i suszymy papryki, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Całe warzywa wkładamy do pieca na ok. 25-30 minut, tj. do momentu w którym skórka zacznie się marszczyć i odstawać od reszty. Wyjmujemy i studzimy.

Pomidory parzymy, a następnie ściągamy skórkę, wyciągamy miąższ, w końcu kroimy w kostkę.

Obieramy paprykę, czyścimy ją z pestek i tniemy w paski o grubości mniej więcej dwóch centymetrów. Cebulę i rozgnieciony przy pomocy noża czosnek szklimy na oliwie, dorzucamy paprykę i podsmażamy na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory, mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy warzywa przez kwadrans. Po zdjęciu z ognia wyjmujemy czosnek, solimy i pieprzymy. W okolicach Rzymu do gotowej peperonaty dodaje się kapary, Sycylijczycy podkreślają smak za pomocą czarnych oliwek. Ja ostatnio wypróbowałam wariant z bazylią. Rzecz gustu i własnych eksperymentów.

Peperonata z założenia podawana jest razem z daniem głównym na bazie mięsa. Jednak tak samo dobrze smakuje z kromką świeżego chleba.

Wskazówka: pomidory możecie zastąpić puszką pomodori pelati.

Sugerowane wina:

Wina czerwone o zdecydowanym smaku i aromacie, będące w stanie dotrzymać kroku słodkawemu smakowi papryki oraz kwaskowatemu smakowi pomidorów.

Refosco dal Peduncolo Rosso Friuli-Grave DOC, Cabernet Sauvignon.

***

Jak zawsze serdecznie zapraszam na blogowego Facebooka oraz na Instagrama. Zamieszczam tam więcej ciekawostek, więcej zdjęć, po prostu więcej Włoch.
papryka

peperonata

peperonata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione