Pieczona papryka stanowi szybki, smaczny i kolorowy pomysł na przekąskę, albo na kolację. Ideę podsunęła mi włoska barmanka. Pewnego dnia weszliśmy do baru, żeby wypić kawę. W środku obsługa szykowała bufet na wieczorny aperitif. Kawałki papryki zapiekane z pokruszoną fetą i startym grana padano bardzo mnie zainteresowały. Podpytałam co i jak? Chyba nie muszę dodawać, że przekąska natychmiast zagościła w naszej kuchni. Dzisiaj dzielę się przepisem również z Wami. To bardzo efektowne, nieskomplikowane i kolorowe danie, które uda Ci się nawet jeśli nie potrafisz gotować. A skoro odwiedziłeś/odwiedziłaś bloga “Pod Słońcem Italii”, zapraszam do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
PIECZONA PAPRYKA FASZEROWANA FETĄ I GRANA PADANO
Składniki:
- 4 kolorowe papryki
- 100 g fety
- starty ser grana padano
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy na na 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie papryki myjemy i dokładnie osuszamy. Czyścimy je z pestek. Kroimy na drobne kawałki, które układamy na blasze.
Do środka każdego kawałka nakładamy pokruszoną fetę i posypujemy całość startym serem grana padano. Oczywiście można zastąpić go parmezanem. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że ma wyrazistszy smak, co w połączeniu z fetą nie każdemu przypadnie do gustu.
Zapiekamy przez około 25 minut, tzn. do momentu kiedy ser się zarumieni, a papryka zmięknie.
Smacznego!
Ania