Ten przepis na pieczone brukselki w maślano-pomarańczowym sosie zmieni Twój stosunek do brukselek, jeśli podobnie do mnie, wcześniej za nimi nie przepadałeś. Wypróbuj go koniecznie!
PIECZONE BRUKSELKI W MAŚLANO-POMARAŃCZOWYM SOSIE
Składniki:
- 1 opakowanie brukselek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- masło wielkości orzecha włoskiego
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżka syropu klonowego
- sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
- pół łyżeczki startej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Umyte brukselki kroimy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy przez 20 minut.
W międzyczasie w garnku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet balsamiczny, syrop klonowy oraz sok i skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszamy, solimy i ponownie mieszamy.
Gotowe brukselki przekładamy do miski. Polewamy oliwą z oliwek oraz z maślano-pomarańczowym sosem. Mieszamy i podajemy.
Smacznego!
Ania
Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
spróbuję, bo nie ukrywam, że brukselkę jem tylko na dwa sposoby – ugotowaną z masłem lub w zupie – no jeszcze surową
Ja nigdy za brukselką nie przepadałam, ale ten przepis mnie do niej przekonał!
Do tej pory unikałam brukselkę ale przepis zachęca mnie na wycieczkę do warzywniaka.
Polecam 🙂
Brzmi ciekawie, ale ciężko się przekonać do brukselki. Tak wiem, że są zdrowe 😉
W tej wersji są jak najbardziej jadalne. Właściwie, to człowiek zapomina, że je brukselkę 😉 Polecam!