Pieczone brukselki w maślano-pomarańczowym sosie

6
Pieczone brukselki w maślano-pomarańczowym sosie

Ten przepis na pieczone brukselki w maślano-pomarańczowym sosie zmieni Twój stosunek do brukselek, jeśli podobnie do mnie, wcześniej za nimi nie przepadałeś. Wypróbuj go koniecznie!

PIECZONE BRUKSELKI W MAŚLANO-POMARAŃCZOWYM SOSIE

Składniki:

  • 1 opakowanie brukselek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • masło wielkości orzecha włoskiego
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
  • pół łyżeczki startej skórki pomarańczowej

WinoToskanii

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Umyte brukselki kroimy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy przez 20 minut.

brukselki

W międzyczasie w garnku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet balsamiczny, syrop klonowy oraz sok i skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszamy, solimy i ponownie mieszamy.

Gotowe brukselki przekładamy do miski. Polewamy oliwą z oliwek oraz z maślano-pomarańczowym sosem. Mieszamy i podajemy.

Smacznego!

Ania

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Pieczone brukselki w maślano-pomarańczowym sosie

6 KOMENTARZE

    • W tej wersji są jak najbardziej jadalne. Właściwie, to człowiek zapomina, że je brukselkę 😉 Polecam!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj