Sakiewki z kruchego ciasta z bakłażanami

0
sakiewki z kruchego ciasta z bakłażanami

Sakiewki to rodzaj niewielkich tart z dodatkiem bakłażanów, pomidorków i fety.

SAKIEWKI Z KRUCHEGO CIASTA Z BAKŁAŻANAMI:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta (230 g)
  • 2 niewielkie bakłażany
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy extravergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 niewielka cebulka
  • 100 g fety
  • kilka listków świeżej bazylii

Piekarnik nagrzewamy do 210°C.

Umyte bakłażany kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, posypujemy 1 łyżeczką oregano i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Dorzucamy obrany i przepołowiony czosnek. Wszystko mieszamy i przekładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika.

W międzyczasie umyte pomidorki kroimy na pół i siekamy cebulę.

Kruche ciasto dzielimy na 4 trójkąty i przekładamy na blachę wyłożoną czystym papierem do pieczenia. Na cieście układamy bakłażana pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Posypujemy pomidorkami, cebulą i resztą oregano. Zawijamy brzegi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy sakiewki i posypujemy pokruszoną fetą. Pieczemy jeszcze przez 10 minut lub do momentu aż ciasto lekko się zarumieni.

Gotowe sakiewki studzimy. Podajemy skropione oliwą i posypane listkami bazylii.

Ania

bakłażany, pomidory, bazyliasakiewki z kruchego ciasta z bakłażanami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here