Spaghetti alle arance – przepis na makaron z pomarańczami i anchois

0
Spaghetti alle arance - przepis na makaron z pomarańczami i anchois

Makaron z pomarańczami i anchois to jest prawdziwy hit, danie pełne kontrastów. Słodki smak i zapach pomarańczy łagodzą wyraziste i pachnące morzem filety anchios. Wykorzystując kilka składników, wyczarujesz potrawę godną królewskiego bankietu. Magii dodaje gra smaków, woni i kolorystyka. Spaghetti w cytrusowo-morskim wydaniu natychmiast przywodzi mi na myśl słoneczną Sycylię. W smutnych czasach, w jakich przyszło nam żyć, to bez wątpienia ogromny atut. Jemy przecież wszystkimi zmysłami. Zanim zdradzę Ci przepis, zapraszam Cię serdecznie do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

SPAGHETTI Z POMARAŃCZAMI I ANCHOIS:

Składniki:

  • 300 g spaghetti
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pomarańcze
  • 10 filetów anchois
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 3 łyżki bułki tartej
  • świeża pietruszka
  • sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Obrać pomarańcze i pokroić je na kawałki. Drobno pokroić również filety anchois. Posiekać pietruszkę.

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić przepołowiony ząbek czosnku razem z anchois i podsmażać przez 2 minuty. Dosypać bułkę tartę. Podlać winem, dodać pomarańcze i posolić do smaku wedle uznania. Po 3 minutach dodać pietruszkę.

W osobnym garnku, w osolonej wodzie ugotować spaghetti zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Odcedzić i połączyć z pomarańczowym sosem. Podawać.

Buon appetito!

Ania

Spodobało się? Zobacz inne przepisy “Pod Słońcem Italii” z pomarańczami w roli głównej, a także przepis na cytrynowe risotto.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here