Tarta z gorzką czekoladą i z pomarańczą

2
tarta z gorzką czekoladą i z pomarańczą




Wyjątkowa harmonia smaków – tylko tyle i aż tyle. Przekonajcie się sami!

TARTA Z GORZKĄ  CZEKOLADĄ I Z POMARAŃCZĄ

Ciasto:

  • 100 g mąki
  • 70 g gorzkiego kakao
  • 20 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru pudru
  • 90 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • surowa fasola potrzebna do pieczenia ciasta

Krem:

  • 275 g gorzkiej czekolady
  • 140 g masła
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 110 g cukru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, z kakao i z migdałami, dodajemy posiekane masło i ucieramy na kruszonkę. Na koniec dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię kuchenną i odkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z zamrażarki, rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną lub wyłożoną papierem formę do pieczenia, którą jeszcze na kwadrans wstawiamy do zamrażarki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy surową fasolą po to, aby nie opadło w trakcie pieczenia. Pieczemy przez 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

Posiekane czekoladę i masło roztapiamy na parze, ciągle mieszając. W innym rondlu mieszamy jajka, żółtka, cukier i skórkę z pomarańczy. Umieszczamy go na parze i podgrzewamy przez ok. 10 minut, ubijając mikserem.  Kiedy krem zgęstnieje i stanie się biały mieszamy go z masą czekoladową. Całość wylewamy na spód i ponownie zapiekamy  przez 20 minut w temperaturze 180°C.  Gotową tartę chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 2 godziny.


Smacznego!

Ania

Na blogu znajdziecie również inny przepis na tartę z pomarańczami w roli głównej: TARTA POMARAŃCZOWA.

Do zobaczenia Pod Słońcem Italii, także na na Facebooku oraz na Instagramie.


tarta z gorzką czekoladą i z pomarańczą

tarta z gorzką czekoladą i z pomarańczą

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here