Tarta z gorzką czekoladą i z pomarańczą to wyjątkowa harmonia smaków – tylko tyle i aż tyle. Przekonajcie się sami!
TARTA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I Z POMARAŃCZĄ
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki
- 70 g gorzkiego kakao
- 20 g mielonych migdałów
- 60 g cukru pudru
- 90 g zimnego masła
- 1 żółtko
- surowa fasola potrzebna do pieczenia ciasta
Krem:
- 275 g gorzkiej czekolady
- 140 g masła
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 110 g cukru
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, z kakao i z migdałami, dodajemy posiekane masło i ucieramy na kruszonkę. Na koniec dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię kuchenną i odkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z zamrażarki, rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną lub wyłożoną papierem formę do pieczenia, którą jeszcze na kwadrans wstawiamy do zamrażarki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy surową fasolą po to, aby nie opadło w trakcie pieczenia. Pieczemy przez 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
Posiekane czekoladę i masło roztapiamy na parze, ciągle mieszając. W innym rondlu mieszamy jajka, żółtka, cukier i skórkę z pomarańczy. Umieszczamy go na parze i podgrzewamy przez ok. 10 minut, ubijając mikserem. Kiedy krem zgęstnieje i stanie się biały mieszamy go z masą czekoladową. Całość wylewamy na spód i ponownie zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Gotową tartę chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 2 godziny.
Smacznego!
Ania
Na blogu znajdziecie również inny przepis na tartę z pomarańczami w roli głównej: TARTA POMARAŃCZOWA.
Do zobaczenia Pod Słońcem Italii, także na na Facebooku oraz na Instagramie.
Gorzka czekolada i pomarańcze – jak dla mnie idealne połączenie 🙂
To połączenie jest obłędne 😀