Tarta z mąki kasztanowej nie zawiera glutenu, a przede wszystkim jest pyszna i wyróżnia ją oryginalny smak kasztanów.
TARTA Z MĄKI KASZTANOWEJ Z KREMEM I GRUSZKAMI
Składniki:
tarta
- 150 g mąki kasztanowej
- 40 g cukru pudru
- 80 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki zimnej wody
krem:
- 50 g ciepłego masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 duże jajko
- 50 g ciemnej czekolady
- 50 g zmiksowanych migdałów
- 50 g mąki kasztanowej
- 30 ml mleka
dekoracja:
- 2 średnie gruszki
- 30 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Do miski lub do naczynia robota kuchennego wsypujemy mąkę kasztanową i cukier puder, dorzucamy masło, jajko i wlewamy 2 łyżki wody. Energicznie zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Jeszcze zimne ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy na tartę o Ø 28 cm. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażarki na czas przygotowywania kremu.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190ºC.
Ciepłe masło ucieramy razem z cukrem. Dodajemy jajko i ubijamy trzepaczką.
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Studzimy. Dodajemy ją do kremu i wszystko ponownie ubijamy trzepaczką. Teraz wsypujemy mielone migdały i mąkę kasztanową, wlewamy mleko. Ucieramy do konsystencji kremu.
Zmrożone ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 25 minut. Studzimy.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Gruszki kroimy w plasterki.
Na dno tarty wlewamy krem i równomiernie rozprowadzamy. Dekorujemy plasterkami gruszki i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Pieczemy przez 20 minut. Studzimy.
Buon appetito!
Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
Ania