Tarta z mąki kasztanowej z kremem, gruszkami i orzechami włoskimi

0

Tarta z mąki kasztanowej nie zawiera glutenu, a przede wszystkim jest pyszna i wyróżnia ją oryginalny smak kasztanów.

TARTA Z MĄKI KASZTANOWEJ Z KREMEM I GRUSZKAMI

Składniki:

tarta

  • 150 g mąki kasztanowej
  • 40 g cukru pudru
  • 80 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki zimnej wody

krem:

  • 50 g ciepłego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 50 g zmiksowanych migdałów
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 30 ml mleka

dekoracja:

  • 2 średnie gruszki
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich

WinoToskanii

Przygotowanie:

Do miski lub do naczynia robota kuchennego wsypujemy mąkę kasztanową i cukier puder, dorzucamy masło, jajko i wlewamy 2 łyżki wody. Energicznie zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Jeszcze zimne ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy na tartę o Ø 28 cm. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażarki na czas przygotowywania kremu.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190ºC.

Ciepłe masło ucieramy razem z cukrem. Dodajemy jajko i ubijamy trzepaczką.

Czekoladę rozpuszczamy na parze. Studzimy. Dodajemy ją do kremu i wszystko ponownie ubijamy trzepaczką. Teraz wsypujemy mielone migdały i mąkę kasztanową, wlewamy mleko. Ucieramy do konsystencji kremu.

Zmrożone ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 25 minut. Studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Gruszki kroimy w plasterki.

Na dno tarty wlewamy krem i równomiernie rozprowadzamy. Dekorujemy plasterkami gruszki i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Pieczemy przez 20 minut. Studzimy.

Buon appetito!

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Ania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here