La Taverna del Capitano – toskańska kuchnia w sercu Sieny

0
La Taverna del Capitano - toskańska kuchnia w sercu Sieny

W ścisłym centrum Sieny, dwa kroki od katedry i blisko Campo dei Fiori znajduje się knajpa, gdzie świetnie karmią lokalną kuchnią. Oznacza to, że w karcie dań La Taverna del Capitano próżno szukać pizzy, carbonary, pesto, czy tiramisù. Wybór nie jest duży (plus), ale każda potrawa ma toskański charakter (kolejny plus). Produkty pochodzą od okolicznych producentów, co podkreśla menu. Ta sama zasada dotyczy wina (plus numer 3). Można zamówić butelkę, albo kieliszek, ale nie wino serwowane w karafce (vino della casa). Ceny są absolutnie adekwatne do jakości i jak na włoskie standardy nie zostały wygórowane.

Do knajpy trafiłam kilka dobrych lat temu. Przyprowadzili mnie przyjaciele. We wrześniu, podczas naszej rodzinnej wycieczki do Sieny wróciłam na obiad. Przy okazji odkryłam, że La Taverna del Capitano rekomendowana jest przez włoski przewodnik Touring Club Italiano, a to gwarancja. Niemniej jednak nam smakowało i bez rekomendacji guru włoskiej turystyki.

Czym zatem karmią w La Taverna del Capitano? Chciałoby się powiedzieć, że Sieną, a dokładniej tradycyjnymi potrawami kuchni sieneńskiej. Wśród przystawek prym wiodą grzanki z podrobami (np. crostino di fegato lub crostino di milza), cibreo del Moro, tj. potrawka z wątróbki i jajka, lokalne wędliny i oczywiście ser Pecorino. Na pierwsze danie można zamówić pici all’aglione, czyli lokalny makaron z sosem pomidorowym z dodatkiem odmiany czosnku, który rośnie w Val di Chiana, pappardelle alla lepre – pappardelle z ragù z zająca, tagliattelle al ragù di fiorentina, albo ravioli maremmani. Drugie dania to poza bistecca alla fiorentina (befsztykiem po florencku), ossobuco alla senese, czyli gicz cielęca (na temat mediolańskiego wariantu potrawy pisałam tutaj), piccioni (gołębie) albo np. chiocciole alla senese, a więc ślimaki po sieneńsku. Ucztę zamyka klasyczne toskańskie połączenie w postaci Vin Santo i cantucci. Cóż to takiego? Słodkie wino produkowane z rodzynek podawane razem z suchymi, twardymi ciasteczkami z dodatkiem migdałów. Rozmiękają dopiero po zamoczeniu w winie. W karcie znajduje się po 5-6 dań do wyboru z każdej kategorii. Zmieniają się sezonowo, ale zawsze łączą je Siena i Toskania.

Dla kogo jest to miejsce? Dla smakoszy, szukających lokalnych smaków. Dla osób podróżujących w duchu slow, ceniących sobie kuchnię bazującą na wysokiej jakości składnikach. Dla wszystkich tych, którzy przyjemność czerpią nie tylko z jedzenia, ale także z możliwości zestawienia go z dobrym winem. I dla osób lubiących rustykalne wnętrza z drewnianymi stołami i wyplatanymi krzesłami. La Taverna del Capitano jest na wskroś toskańska. Polecam!

La Taverna del Capitano
via del Capitano 6/8, Siena
info:www.facebook.com

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Alla prossima!

Ania

La Taverna del Capitano - toskańska kuchnia w sercu Sieny

La Taverna del Capitano - toskańska kuchnia w sercu Sieny
Pici all’aglione
La Taverna del Capitano - toskańska kuchnia w sercu Sieny
Pappardelle alla lepre
La Taverna del Capitano - toskańska kuchnia w sercu Sieny
Tagliattelle al ragù di fiorentina
La Taverna del Capitano - toskańska kuchnia w sercu Sieny
Vin Santo i cantucci

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here