Zupa krem z dyni, ziemniaków i kasztanów

0
Zupa krem z dyni, ziemniaków i kasztanów

ZUPA KREM Z DYNI, ZIEMNIAKÓW I KASZTANÓW

Składniki:

  • 200 g obranej dyni
  • 2 średnie ziemniaki
  • 8 kasztanów jadalnych
  • 1 nieduża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1200 ml bulionu z warzywnej kostki rosołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do polania gotowej zupy
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki, dynię i 6 kasztanów kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do garnka razem z liściem laurowym. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości.

W międzyczasie na oliwie szklimy posiekaną cebulę. Podlewamy ją octem jabłkowym i czekamy, aż odparuje. Karmelizujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy.

Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, miksujemy zupę. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku.

Pozostałe 2 kasztany kroimy w cienkie plasterki. Suszymy je przez 5 minut w piekarniku w temperaturze 80°C.

Wlewamy zupę do misek, przyprawiamy oliwą z oliwek i posypujemy wysuszonymi kasztanami. Podajemy.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here