Zupa krem z groszku na zimno wychodzi tak samo dobrze jeśli korzystasz z mrożonego groszku, chociaż oczywiście nic nie zastąpi smaku świeżego warzywa. Danie będzie idealne dla wszystkich lubiących zielony kolor, ceniących sobie niebanalne smaki, a także dla zainteresowanych tematem kuchni wegańskiej. Co ważne, robi się ją w ekspresowym tempie.
ZUPA KREM Z GROSZKU
Składniki:
- 500 g groszku
- 1 nieduża cebula
- 1 l bulionu warzywnego (mój przepis TUTAJ)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 10-15 listków świeżej mięty
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dorzucamy przyprawy. Podsmażamy je. Kiedy uwolnią aromat, dodajemy posiekaną cebulę i dusimy ją. Dorzucamy groszek i wlewamy bulion. Zupę gotujemy przez 15 minut. Studzimy i miksujemy do konsystencji kremu. Pod koniec dodajemy listki mięty. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie solą.
Przed podaniem zupę skrapiamy oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.