Amatorzy włoskiej kuchni, kulinarnych podróży i odkrywania lokalnych smaków na pewno zadają sobie pytanie, co zjeść w regionie, który zamierzają odwiedzić. Dzisiaj podpowiem Ci, jakie są lokalne przysmaki, typowe dla niewielkiej, ale pięknej Ligurii. Ziemia ta z jednej strony otoczona jest przez turkusowe morze, z drugiej przez zielone Apeniny. Porasta ją klasyczna śródziemnomorska roślinność, a wyróżnia charakterystyczna kolorowa architektura. Kuchnia opiera się na tym, co oferuje ziemia i morze.
FOCACCIA GENOVESE
Znany na całym świecie placek drożdżowy z dodatkiem oliwy z oliwek jest idealny o każdej porze dnia. Nadaje się na przekąskę, szybki lunch, dodatek do głównych dań lub jako aperitvo, a nawet na śniadanie. Tak – w Ligurii focaccia często bywa jedzona o świcie i maczana w cappuccino.
FOCACCIA DI RECCO
Oryginalna, płaska focaccia nadziewana serem stracchino wypiekana jest w niewielkim miasteczku Recco, położnym blisko Genui, Camogli, Rapallo, Santa Margherita Ligure, czy Portofino. Warto tutaj zajrzeć i poznać jej smak.
Polecam Panificio Tossini.
FARINATA DI CECI
Farinata di ceci to cienki placek wypiekany z mąki z ciecierzycy. Czasem dodaje się do niego czerwonej cebuli albo np. aromatycznych ziół. Świetnie smakuje w duecie z wędlinami. Można go skosztować nie tylko w Ligurii, ale również w sąsiednim Piemoncie.
Przepis TUTAJ.
SGABEI
To przysmak typowy dla regionu Lunigiana położonego między Ligurią i Toskanią. Przygotowuje się go na bazie ciasta drożdżowego i smaży w głębokim tłuszczu. Sgabei po wierzchu posypane są solą. Najczęściej bywają jedzone razem z wędlinami lub serami, rzadziej na słodko.
TORTA PASQUALINA
Torta pasqualina to rodzaj słonego ciasta nadziewanego botwinką, szpinakiem, ricottą, Parmezanem i jajkami na twardo. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole.
Przepis TUTAJ.
PESTO
Pesto genovese (najlepsze pochodzi z genueńskiej dzielnicy Pra’) raczej nikomu przedstawiać nie muszę. Aromatyczny sos bazyliowy z dodatkiem orzeszków piniowych, Parmezanu, sera Pecorino, oliwy z oliwek, a czasem również czosnku smakuje obłędnie. Najczęściej podawany jest ze świeżym makaronem trofie lub linguine, a w regionie Lunigiana z testaroli. Ja w Ligurii jadłam nawet focaccię z pesto i lody o smaku bazylii!
MINESTRONE ALLA GENOVESE
Jarzyny strączkowe są nieodłącznym składnikiem liguryjskiej kuchni. Powszechnie używa się ich do przyrządzania różnych zup, które mogą zawierać również ryby i owoce morza. Jedną z najpopularniejszych jest minestrone alla genovese. Zupa ta składa się z bardzo wielu składników, m.in. z fasoli, fasolki szparagowej, cukinii, pesto i ziemniaków.
PANSOTI CON SUGO DI NOCE
Pansotti to pierożki faszerowane ziołowym nadzieniem i polane sosem z orzechów włoskich.
ACCIUGHE RIPIENE
Acciughe di Monteresso, czyli sardynki łowione w jednym z miasteczek Cinque Terre wyróżnia niepowtarzalny smak. W kuchni liguryjskiej wykorzystuje się je nadzwyczaj często, a najpopularniejszym daniem są sardynki faszerowane. W zależności od pory roku do farszu używa się innych warzyw. Zazwyczaj są one zapiekane lub smażone.
CONO DI FRITTO MISTO
W okolicach il Golfo dei Poeti (Zatoki Poetów) dużą popularnością cieszy się fritto misto serwowane w postaci finger food, czyli w kartonowych rożkach wypełnionych po brzegi panierowanymi i smażonymi rybkami, krewetkami, kalmarami, ośmiorniczkami, jarzynami i ziemniakami. Jeśli szukasz kultowej smażalni (friggitorii), odwiedź jedną z Cinque Terre, a dokładniej Riomaggiore. Przy głównym deptaku znajduje się malutki lokal rodzinny Il Pescato Cucinato.
Więcej TUTAJ.
CONIGLIO ALLA LIGURE
Bardzo prosty, wręcz rustykalny przepis na królika, którego przyrządza się na patelni z dodatkiem aromatycznych ziół, takich jak tymianek, rozmaryn i liście laurowe, a także z oliwkami tagiasche i z odrobiną czerwonego wina.
CANESTRELLI
Są to kruche ciasteczka o kształcie margaretek, posypane cukrem pudrem. Dla zaostrzenia smaku do ciasta często dodaje się sok z cytryny, wanilię, anyżek lub kakao.
Przepis TUTAJ.
LODY O SMAKU BAZYLII
Niekwestionowanym symbolem regionu jest bazylia. Najlepsza rośnie w genueńskiej dzielnicy Pra’. Wśród wielu produktów robionych na bazie aromatycznych ziół nie mogło oczywiście zabraknąć lodów bazyliowych.
CHINOTTO DI SAVONA
Jest to gorzki napój bezalkoholowy, bardzo popularny w całych Włoszech. Uzyskuje się go z rosnących w Ligurii cytrusów o nazwie „chinotto„.
VERMENTINO I PIGATO
Liguria znana jest wśród sommelierów głównie przez wzgląd na białe wina. Najpopularniejsze to Vermentino, które wyróżnia słodki i owocowy posmak. Produkuje się je na tzw. Riviera di Levante, tj. na południe od Genui. Tymczasem Riviera di Ponente, a więc rejon na zachód od Genui oferuje białe wino o nazwie Pigato.
LIQUORE AL BASILICO
We Włoszech po każdym obfitym posiłku podawane jest digestivo, czyli alkohol mający na celu wspomóc trawienie. Liguryjskie digestivo robione jest na bazie bazylii.
Przepis TUTAJ.
A presto!
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
Kuchnia włoska nie przestaje zaskakiwać. Ta odrębność regionalna jest świetna, tam na prawdę można jeździć i ciągle odkrywać nowe smaki.
to wszystko wygląda tak smakowicie, że aż zaczyna burczeć w brzuchu 🙂 nie tylko oczy by jadły 🙂