Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

2
Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

Amatorzy włoskiej kuchni, kulinarnych podróży i odkrywania lokalnych smaków na pewno zadają sobie pytanie, co zjeść w regionie, który zamierzają odwiedzić. Dzisiaj podpowiem Ci, jakie są lokalne przysmaki, typowe dla niewielkiej, ale pięknej Ligurii. Ziemia ta z jednej strony otoczona jest przez turkusowe morze, z drugiej przez zielone Apeniny. Porasta ją klasyczna śródziemnomorska roślinność, a wyróżnia charakterystyczna kolorowa architektura. Kuchnia opiera się na tym, co oferuje ziemia i morze.

FOCACCIA GENOVESE

Znany na całym świecie placek drożdżowy z dodatkiem oliwy z oliwek jest idealny o każdej porze dnia. Nadaje się na przekąskę, szybki lunch, dodatek do głównych dań lub jako aperitvo, a nawet na śniadanie. Tak – w Ligurii focaccia często bywa jedzona o świcie i maczana w cappuccino.

Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

FOCACCIA DI RECCO

Oryginalna, płaska focaccia nadziewana serem stracchino wypiekana jest w niewielkim miasteczku Recco, położnym blisko Genui, Camogli, Rapallo, Santa Margherita Ligure, czy Portofino. Warto tutaj zajrzeć i poznać jej smak.

Polecam Panificio Tossini.

Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

FARINATA DI CECI

Farinata di ceci to cienki placek wypiekany z mąki z ciecierzycy. Czasem dodaje się do niego czerwonej cebuli albo np. aromatycznych ziół. Świetnie smakuje w duecie z wędlinami. Można go skosztować nie tylko w Ligurii, ale również w sąsiednim Piemoncie.

Przepis TUTAJ.

Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

SGABEI

To przysmak typowy dla regionu Lunigiana położonego między Ligurią i Toskanią. Przygotowuje się go na bazie ciasta drożdżowego i smaży w głębokim tłuszczu. Sgabei po wierzchu posypane są solą. Najczęściej bywają jedzone razem z wędlinami lub serami, rzadziej na słodko.

Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

TORTA PASQUALINA

Torta pasqualina to rodzaj słonego ciasta nadziewanego botwinką, szpinakiem, ricottą, Parmezanem i jajkami na twardo. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole.

Przepis TUTAJ.

Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

PESTO

Pesto genovese (najlepsze pochodzi z genueńskiej dzielnicy Pra’) raczej nikomu przedstawiać nie muszę. Aromatyczny sos bazyliowy z dodatkiem orzeszków piniowych, Parmezanu, sera Pecorino, oliwy z oliwek, a czasem również czosnku smakuje obłędnie. Najczęściej podawany jest ze świeżym makaronem trofie lub linguine, a w regionie Lunigiana z testaroli. Ja w Ligurii jadłam nawet focaccię z pesto i lody o smaku bazylii!

Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

MINESTRONE ALLA GENOVESE

Jarzyny strączkowe są nieodłącznym składnikiem liguryjskiej kuchni. Powszechnie używa się ich do przyrządzania różnych zup, które mogą zawierać również ryby i owoce morza. Jedną z najpopularniejszych jest minestrone alla genovese. Zupa ta składa się z bardzo wielu składników, m.in. z fasoli, fasolki szparagowej, cukinii, pesto i ziemniaków.

PANSOTI CON SUGO DI NOCE

Pansotti to pierożki faszerowane ziołowym nadzieniem i polane sosem z orzechów włoskich.

Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

ACCIUGHE RIPIENE

Acciughe di Monteresso, czyli sardynki łowione w jednym z miasteczek Cinque Terre wyróżnia niepowtarzalny smak. W kuchni liguryjskiej wykorzystuje się je nadzwyczaj często, a najpopularniejszym daniem są sardynki faszerowane. W zależności od pory roku do farszu używa się innych warzyw. Zazwyczaj są one zapiekane lub smażone.

Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

CONO DI FRITTO MISTO

W okolicach il Golfo dei Poeti (Zatoki Poetów) dużą popularnością cieszy się fritto misto serwowane w postaci finger food, czyli w kartonowych rożkach wypełnionych po brzegi panierowanymi i smażonymi rybkami, krewetkami, kalmarami, ośmiorniczkami, jarzynami i ziemniakami. Jeśli szukasz kultowej smażalni (friggitorii), odwiedź jedną z Cinque Terre, a dokładniej Riomaggiore. Przy głównym deptaku znajduje się malutki lokal rodzinny Il Pescato Cucinato.

Więcej TUTAJ.

Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

CONIGLIO ALLA LIGURE

Bardzo prosty, wręcz rustykalny przepis na królika, którego przyrządza się na patelni z dodatkiem aromatycznych ziół, takich jak tymianek, rozmaryn i liście laurowe, a także z oliwkami tagiasche i z odrobiną czerwonego wina.

CANESTRELLI

Są to kruche ciasteczka o kształcie margaretek, posypane cukrem pudrem. Dla zaostrzenia smaku do ciasta często dodaje się sok z cytryny, wanilię, anyżek lub kakao.

Przepis TUTAJ.

Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

LODY O SMAKU BAZYLII

Niekwestionowanym symbolem regionu jest bazylia. Najlepsza rośnie w genueńskiej dzielnicy Pra’. Wśród wielu produktów robionych na bazie aromatycznych ziół nie mogło oczywiście zabraknąć lodów bazyliowych.

Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

CHINOTTO DI SAVONA

Jest to gorzki napój bezalkoholowy, bardzo popularny w całych Włoszech. Uzyskuje się go z rosnących w Ligurii cytrusów o nazwie chinotto„.

Chinotto di Savona CC 2.0 Flickr by Matteo Doni

VERMENTINO I PIGATO

Liguria znana jest wśród sommelierów głównie przez wzgląd na białe wina. Najpopularniejsze to Vermentino, które wyróżnia słodki i owocowy posmak. Produkuje się je na tzw. Riviera di Levante, tj. na południe od Genui. Tymczasem Riviera di Ponente, a więc rejon na zachód od Genui oferuje białe wino o nazwie Pigato.

Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

LIQUORE AL BASILICO

We Włoszech po każdym obfitym posiłku podawane jest digestivo, czyli alkohol mający na celu wspomóc trawienie. Liguryjskie digestivo robione jest na bazie bazylii.

Przepis TUTAJ.Kuchnia Ligurii, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

A presto!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

2 KOMENTARZE

  1. Kuchnia włoska nie przestaje zaskakiwać. Ta odrębność regionalna jest świetna, tam na prawdę można jeździć i ciągle odkrywać nowe smaki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj