Ciasto cytrynowe z polentą i mielonymi migdałami

Ciasto cytrynowe z polentą i mielonymi migdałami

Kilka razy przekonywałam Was, że z polenty można wyczarować prawdziwe cuda. Polenta z porem i brokułami w naszym domu jest uwielbiana, podobnie jak np. polenta z radicchio i serem taleggio. Na blogu opublikowałam kilka przepisów z mamałygą w roli głównej, jednak nigdy wcześniej nie było wśród nich deseru. Czas to zmienić!

CIASTO CYTRYNOWE Z POLENTĄ I MIELONYMI MIGDAŁAMI

Składniki:

(wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)

ciasto:

  • 100 g polenty 
  • 130 g zmielonych migdałów
  • skórka i sok z 2 niepryskanych cytryn
  • 180 g masła
  • 150 g cukru
  • 3  jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier pomarańczowy:

  • sok i skórka z 1 niedużej albo połówki większej, niepryskanej pomarańczy
  • 1/2 – 3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką, lekko ziarnistą masę.

Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Tortownicę o Ø 20 cm smarujemy masłem, następnie wlewamy zmiksowaną wcześniej masę.

Ciasto pieczemy przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekładamy na talerz albo na paterę.

W międzyczasie przygotowujemy lukier. W niedużej miseczce rozcieramy cukier puder ze skórką i sokiem z pomarańczy. Polewamy nim ostudzone ciasto.

Buon appetito!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione