Szparagi, które na straganach królują wiosną, są wyjątkowo smaczne i korzystnie wpływają na organizm. W ponad 90% składają się z wody. Są zatem również niskokaloryczne i sycące. Stanowią doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Witaminy C i E poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, a wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Witaminy A, C i E stanowią naturalne przeciwutleniacze. Oprócz tego w jarzynach znajdziemy asparaginę, beta-karoten, błonnik i potas. Kwas foliowy wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia. Szparagi mają właściwości moczopędne. Wpływają na pracę nerek i pomagają utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu. Uchodzą za afrodyzjak. Co ciekawe, zielone i białe szparagi to ten sam gatunek. Różnica w kolorze jest wynikiem sposobu uprawy. Pędy zielonych szparagów wyrastają z ziemi i produkują chlorofil, natomiast białe szparagi są uprawiane pod ziemią, a co za tym idzie pozbawione kontaktu ze słońcem. Jak je przyrządzić? Risotto, makaron, lasagne, słone tarty, sałatki i dodatki do dania głównego – zapraszam po wypróbowane przepisy.