Ciasto z mandarynek albo klementynek

Ciasto z mandarynek albo klementynek

Zima to czas, kiedy dom pachnie cytrusami. U nas królują sycylijskie pomarańcze, mandarynki, klementynki i grejpfruty. Kilka tygodni temu przez pomyłkę kupiłam klementynki z pestkami. Nikt nie chciał ich jeść, dlatego musiałam znaleźć inny sposób na wykorzystanie owoców. Z pomocą przyszedł mi przepis na ciasto Nigelli. Do przygotowania lepiej wykorzystać klementynki, które są słodsze i mają cieńszą skórkę, ale mandarynki również dają radę.

Składniki:

(wszystkie w temperaturze pokojowej)

  • 4 mandarynki albo 5 klementynek
  • 5 dużych jajek
  • 225 g cukru trzcinowego
  • 250 g mąki migdałowej albo zmielonych migdałów
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Owoce starannie myjemy razem ze skórkami, wkładamy w całości do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny. W razie potrzeby dolewamy wody. Odcedzamy i studzimy. Przepoławiamy, pozbawiamy ewentualnych pestek i miksujemy do konsystencji przecieru. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą masę.

Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy o średnicy 21 cm i pieczemy przez około godzinę lub do suchego patyczka.

Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciasto z mandarynek albo klementynek

Ciasto z mandarynek albo klementynek

Ciasto z mandarynek albo klementynek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione