Jak powstaje różowe wino?

0
Jak powstaje różowe wino?

Jak powstaje różowe wino? Wiele osób zadaje sobie takie pytanie. Niektórzy teoretycznie znają odpowiedź. Uważają bowiem, że wino różowe powstaje po zmieszaniu czerwonego z białym. A jak jest w rzeczywistości? Zanim o tym napiszę, zapraszam do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Różowe wino otrzymuje w wyniku bardzo skrupulatnego procesu winifikacji, na pewno nie w efekcie zmieszania białego wina z czerwonym. Zresztą jest to zabronione. Do produkcji różowego wina używa się czerwonych winogron o jasnym, czasem wpadającym w róż odcieniu, szczepów, które zawierają niewiele czerwonych i dużo białych winogron lub jakichkolwiek czerwonych winogron, wyciskając z nich jedynie odrobinę koloru. Czerwone wino powstaje poprzez macerację winogron, czyli wypłukiwanie z nasion, skórek i miąższu zawartych w nich barwników i substancji zapachowych, a następnie fermentowanie moszczu winnego w obecności tych skórek. Cały proces trwa od tygodnia do trzech. Zdarza się, że po zakończeniu fermentacji skórki pozostają w winie, umożliwiając dalsze nabieranie koloru i smaku. W winie różowym maceracja przerywana jest po kilku godzinach i tylko czasami przedłuża się do dwóch dni. Później wino odcedza się i odciska w sposób podobny do stosowanego przy produkcji wina białego.

Podsumowując, żeby otrzymać wino różowe, nigdy nie miesza się wina białego z czerwonym, natomiast łączy się metody stosowane w procesie uzyskiwania jednego i drugiego. We Włoszech jedne z najpopularniejszych win różowych produkuje się w Bardolino nad jeziorem Garda.

Alla prossima!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here