slow food Włochy

Orange wine, czwarty kolor wina
kulinarne ciekawostki
slow food Włochy
slow life
wino

Orange wine, czwarty kolor wina

Orange is the new white, chciałoby się powiedzieć. Od Mediolanu po Sydney, od Nowego Jorku aż po Londyn, wszędzie na świecie zwalnia się w piwniczkach miejsce dla czwartego koloru wina. Do białych, czerwonych i różowych dołączyło bowiem wino pomarańczowe. Najbardziej trendy wino ostatnich lat nie stanowi czasowej mody, nie jest też sztucznie barwione. A jednak […]

Czytaj dalej:
Oliwa z oliwek - śródziemnomorskie płynne złoto
dieta śródziemnomorska
kulinarne ciekawostki
oliwa z oliwek
poza Italią
slow food Włochy

Oliwa z oliwek – śródziemnomorskie płynne złoto

Oliwki uprawia się od co najmniej 5000-6000 lat.  Badania archeologiczne potwierdzają, że już wtedy były znane prymitywne prasy oliwne. Znacznie wcześniej drzewa rosły na dziko. Hodowlę zainicjowano na Bliskim Wschodzie. W basenie Morza Śródziemnego rozprzestrzenili ją Fenicjanie. Poza owocami, w zielarstwie wykorzystuje się liście, a w rzemiośle artystycznym drewno. Oliwa, podobnie jak wino dzieli się na […]

Czytaj dalej:

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione