Lato oznacza sezon na cukinie. Można je podawać na milion sposobów, a to bez wątpienia duży plus. Poza tym właśnie teraz są one najsmaczniejsze, bo najdelikatniejsze. Warzywo, należące do rodziny dyniowatych, przywędrowało do Polski z Włoch, gdzie nazywa się “zucchina” (mała dynia) i gdzie bardzo popularne w kuchni są również kwiaty cukinii. Owszem, nie jest łatwo dostać je w Polsce, ale zawsze można poprosić o pomoc znajomego ogrodnika, albo zerwać z własnej grządki (odcinajcie tylko te, które rosną samodzielnie!). Warto się odrobinę wysilić, bo dzięki temu będziecie mogli przygotować smaczne i oryginalne danie.
SMAŻONE W CIEŚCIE KWIATY CUKINII I CUKINIE:
Składniki:
- ok. 15 kwiatów cukinii
- 2 drobne cukinie
- 100 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 ml litrów piwa
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać roztrzepane jajko oraz piwo. Dokładnie wszystko rozrobić i odstawić do lodówki na pół godziny. W międzyczasie umyć cukinie i kwiaty. Te pierwsze pokroić w talarki, natomiast od osuszonych kwiatów oderwać łodyżki i wyjąć nasiona znajdujące się w środku. Rozłożyć wszystko na desce, posolić. Cukinie i kwiaty maczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, polanej oliwą. Wykładać na talerz i przekładać papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć zbędny tłuszcz. Podawać letnie, nie gorące!
N.B. Ciasto piwne możecie zastąpić ciastem naleśnikowym.
Buon appetito!
Ania
Uwielbiam kwiaty cukinii, są takie delikatne, małe arcydzieła natury, przepyszne, rozpływają się w ustach…
alessandra
Dzisiaj jadłam na obiad 🙂
Świetne! U mnie w ogródku cukinie dopiero się pojawią, ale już zacieram ręce na myśl o kwiatach w piwnej panierce. Odkryłam w amtym roku to cudo i ciągle mi mało :-).