Caffè shakerato, mrożone espresso

caffè shakerato




Caffè shakerato to prawdziwy klasyk wśród letnich napojów przygotowywanych na bazie kawy.

CAFFÈ SHAKERATO:

Składniki:

  • espresso
  • cukier
  • 6-7 kostek lodu

Przygotowanie:

Kostki lodu wkładamy do shakera lub do słoika, abo do słoika, zasypujemy je cukrem – 1-2 łyżeczki na każdą filiżankę espresso.

Przygotowujemy espresso i natychmiast zalewamy nim lód z cukrem.

Zamykamy shaker i potrząsamy nim energicznie przez 10-15 sekund, tj. do momentu, aż na powierzchni kawy powstanie pianka.

Otwieramy pojemnik i wlewamy kawę przez sitko do kieliszków od Martini. W ten sposób oddzielimy kostki lodu.

Kawę możecie posypać po wierzchu zmieloną kawą, cynamonem, albo kakao.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione